Beleggers zoeken houvast na Griekenland

Brussel moet vandaag een tweede lening aan de Grieken goedkeuren. Hoe houdt het grote bedrijfsleven zich te midden van de malaise?

Wat de leden van de Griekse regering vandaag doen?

Ze houden hun adem in, knijpen hun billen samen, kruisen hun vingers achter hun rug, prevelen schietgebedjes.

Het is – alweer – een cruciale dag voor de Grieken. De ministers van Financiën van de eurozone komen vanmiddag in Brussel bij elkaar om te praten over een nieuw steunpakket dat een Grieks bankroet moet voorkomen. De Griekse premier Papedemos is overgevlogen naar Brussel, voor eventueel last minute spoedberaad.

De aandelenbeurzen volgen de ontwikkelingen in Brussel nauwgezet, na de speculaties eerder deze maand over een scenario waarbij Griekenland uit de eurozone stapt. Vorige week lieten de beleggers al zien gunstig gestemd te zijn over de afloop van deze moderne Griekse tragedie. De Europese beurzen sloten met winsten: de AEX-index in Amsterdam eindigde 2,75 punten hoger op 327,93 punten en de MidKap-index steeg 5,06 punten tot 529,43 punten.

Naar verwachting gaan de Europese ministers vandaag akkoord met het noodhulppakket: een (tweede) lening van 130 miljard euro van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). In ruil hiervoor moet de Griekse regering fors bezuinigen en hervormen. Vandaag beslissen de Europese ministers of zij akkoord gaan met de voorgestelde maatregelen.

De eurogroep-vergadering stond aanvankelijk voor vorige week op de planning, maar werd – op verzoek van Duitsland, Nederland en Finland – verplaatst naar vandaag. Minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) zei donderdag in de Tweede Kamer dat de vergadering anders „op een mislukking [zou] afstevenen”. Vorige week had hij niets anders had kunnen zeggen dan dat Nederland niet akkoord zou gaan met de lening, aldus De Jager.

Het ziet ernaar uit dat de Grieken de afgelopen dagen hebben benut om de Europese collega’s te overtuigen. Het Griekse kabinet stemde zaterdagavond in met extra bezuinigingsmaatregelen om in aanmerking te komen voor nieuwe financiële steun. Het totale pakket aan maatregelen die Griekenland wil treffen, bedraagt 3,3 miljard euro. Ook is een tijdschema opgesteld voor de lancering van de obligatieruil met private schuldeisers. Bij deze transactie schrijven de schuldeisers 70 procent van de waarde van de Griekse leningen af, waardoor de Griekse staatsschuld met 100 miljard euro afneemt.

Maar deze week gaat het niet uitsluitend over Griekenland: er zijn natuurlijk ook nog jaarcijfers.

De presentatie van de resultaten van pakketvervoerder TNT Express, morgen, wordt met extra belangstelling gevolgd, gezien de actuele ontwikkelingen rondom een eventuele overname door het Amerikaanse postbedrijf UPS.

Twee Nederlandse voedingsmiddelenconcerns, CSM en Wessanen, presenteren deze week hun jaarcijfers. Analisten voorzien dat de winst van CSM, ’s werelds grootste fabrikant van bakkerijproducten, met ruim 40 procent is gekelderd. Het voedingsmiddelenbedrijf uit Diemen heeft zowel in de zomer als in oktober al winstwaarschuwingen afgegeven vanwege hoge grondstofkosten. Ook Wessanen heeft al gewaarschuwd voor een lagere winst bij zijn Amerikaanse drankendivisie ABC.

In de Verenigde Staten, waar de handelsweek in verband met de viering van Presidents Day pas morgen begint, kijken retailers uit naar de jaarcijfers van Wal-Mart, het grootste supermarktconcern ter wereld, en warenhuisketen Macy’s. De omzetstijging die Wal-Mart afgelopen november – voor het eerst in twee jaar – kon melden was in lijn met de positieve consumentencijfers die het Amerikaanse ministerie van Handel publiceerde.

Deze week is die vergelijking opnieuw te maken, want in de VS komen ook de cijfers over het consumentenvertrouwen en de huizenmarkt naar buiten.

    • Barbara Rijlaarsdam