Behouden door eenzaam geloof

Dokument: Voor de eeuwigheidNed. 2, 22.55 - 00.05 uur

Het is u misschien ontgaan, maar het digitale kanaal Holland Doc 24 viert deze week het einde van de wereld met een heuse themaweek. Aanleiding is de voorspelling dat op 31 december 2012, als de Maya-kalender eindigt, de aarde zal vergaan.

NCRV en EO doen mee. De EO gaat donderdag in de documentaire Het Kaf en het Koren op bezoek bij volgers van Harold Camping, de Amerikaanse bijbelleraar en sekteleider die voorspelde dat 21 mei 2011 de Dag des Oordeels zou zijn.

De NCRV blijft dichter bij huis. De documentaire Voor de eeuwigheid van Arno Kranenborg speelt zich bijna volledig af op een boerderij in de Betuwe, de woning van Pim en Nieske Floor. Hij knapt oude Mercedessen op, zij is kraamverzorgster. Pim leeft sinds een paar jaar met „een prachtig vooruitzicht”: Christus zal hem halen, hij is behouden door het geloof. Nieske is nog niet zover, tot zijn grote verdriet. Zij verbaast zich over Pims „ommekeer”. De kijker met haar, want een verklaring voor zijn plotselinge geloof horen we niet.

Kranenborg toont zich net als in zijn speelfilm De kersenpluk (1997) een knap observator van het Hollandse platteland. De gans die door de hond wordt doodgebeten, het zwijgen tijdens de maaltijd, de sneeuw op het erf. Voor de eeuwigheid oogt als fictie, doet soms denken aan De Poolse bruid. Het had ook een aflevering kunnen zijn van Arjan Ederveens reeks 30 minuten: briljante satire over buitenissige mensen. Maar dit is echt. Arme Nieske.

Mark Duursma

    • Mark Duursma