Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Poging Amerikanen en Britten om Israël te weerhouden van Iran-aanval

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad, helemaal rechts, wordt door ingenieurs rondgeleid in een proefreactor ten noorden van Teheran. Foto AP

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben Israël gisteravond op het hart gedrukt niet over te gaan tot een aanval op de atoominstallaties van Iran. Volgens de Amerikaanse stafchef generaal Martin Dempsey zou Israël met een aanval de nucleaire ambities van Iran misschien een paar jaar terug kunnen zetten, maar zullen sommige doelwitten waarschijnlijk buiten het bereik van Israël blijven.

De Britse minister van buitenlandse zaken William Hague sloot zich hierbij aan en zei dat een aanval ernstige gevolgen zou hebben voor de gehele regio. Israël moet volgens hem internationale economische en financiële sancties tegen Iran hun werk laten doen. Dempsey en Hague noemden een eventuele aanval dan ook ‘niet verstandig’.

Amerikaanse veiligheidsadviseur praat met Netanyahu

Een aanval zou eveneens allerlei gevolgen kunnen hebben voor Amerikaanse doelwitten in het Golfgebied en Afghanistan. Omdat Iran ‘rationeel’ handelt, denkt Dempsey dat internationale sancties effect zullen sorteren. In een interview met CNN zei Dempsey dat ook Israël zal inzien ‘dat een aanval destabiliserend zou zijn en het langetermijndoel niet zou verwezenlijken’.

Ondertussen is de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Tom Donilon voor besprekingen in Israël aangekomen. Hij zou praten met premier Benjamin Netanyahu en minister van defensie Ehud Barak alvorens maandag weer te vertrekken.

Delegatie IAEA binnen een maand voor tweede keer in Iran

Een delegatie van het Internationaal Atoomenergie Agentschap in Wenen is gisteren naar Teheran afgereisd. Delegatieleider Herman Neckaerts zei te hopen dat Iran bereid zal zijn de vermoedens over ‘militaire dimensies’ van zijn atoomprogramma te weerleggen. Woensdag verklaarde Iran dichtbij het punt te zijn waarop het zelf nucleaire brandstoffen kan maken.

Het is de tweede trip van IAEA-experts naar Iran binnen een maand. Bijna vier jaar lang weigerde Iran aan onderzoeken van het IAEA mee te werken. Experts die vorige maand een bezoek aan Iran brachten verklaarden bij terugkeer dat het niets concreets had opgeleverd.