Allereerste bewijs van Nederlandse lynx

Op de foto staat een lynx: de vlekken op zijn rossige vacht, de pluimpjes op zijn oren, geen twijfel mogelijk. Die grote katten kan je op veel plaatsen tegenkomen in Europa. Maar niet in Zuid-Limburg. Althans, daarvan ontbrak bewijs – tot gisteren. De verbaasde waarnemer, die liever anoniem wil blijven, zag de lynx gisterochtend op de rug. „Het was kwart voor negen. De wind stond zo dat het dier me niet kon ruiken. Ik pakte mijn camera en ik had hem.”

Hij zette zijn waarneming op waarneming.nl, een website waarop dierenspotters hun observaties posten. De waarneming zou het eerste bewijs zijn dat de lynx in Nederland voorkomt sinds – ja, sinds wanneer eigenlijk? De liefhebber van reeën en hazen is hier zelfs nooit officieel vastgesteld.

Moet er een slag om de arm worden gehouden? Zeker. Maar Hisko de Vries, oprichter van waarneming.nl, meent dat de waarneming betrouwbaar is: „We controleren dit soort zaken zeer grondig. Ik geloof hem.”

    • Menno Steketee