agenda

A member of Senegalese anti-government youth movement Y'En A Marre, or "We're Fed Up," chants slogans in Dakar, February 16, 2012. Senegal riot police again used teargas, truncheons and a water cannon on Thursday to disperse hundreds of people in the capital Dakar protesting at President Abdoulaye Wade's decision to seek a third term in office. The clashes in the West African state erupted after demonstrators shouting "Wade step down" gathered at a downtown square near the presidential mansion, shrugging off a state ban on protests in the run-up to the Feb. 26 vote. REUTERS/Joe Penney (SENEGAL - Tags: POLITICS ELECTIONS CIVIL UNREST) Reuters

Dinsdag 21 februari

Jemen, het armste Arabische land dat wordt verscheurd door interne onrust, kiest een nieuwe president. Er is één kandidaat: vicepresident Abd-Rabbu Mansour Hadi. Die kreeg in november formeel al de presidentiële bevoegdheden overgedragen van Ali Abdullah Saleh (69), de ex-militair die al sinds 1978 aan de macht was, eerst als president van Noord-Jemen en sinds de eenwording met het zuiden in 1990 president van het hele land. Begin vorig jaar braken ook in Jemen (24,7 miljoen inwoners) opstanden uit. Vanuit het buitenland werd aangedrongen op het aftreden van Saleh. Na het afdragen van zijn bevoegdheden werd hij ervan beticht de chaos in zijn land aan te wakkeren, opdat het volk zou smeken om zijn aanblijven. Maar vorige week verordonneerde Saleh dat zijn portretten worden weggehaald van openbare plekken.

Een delegatie van het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA) is opnieuw in Teheran om te praten over het Iraanse nucleaire programma. Volgens Teheran, dat vorige week nieuwe vorderingen bekendmaakte bij de verrijking van uranium, zijn de Iraanse bedoelingen vreedzaam en gaat het om civiele toepassing. De VS, Israël en Europa denken dat Iran een atoombom wil maken en hebben sancties uitgevaardigd. Na een bezoek eerder deze maand sprak het IAEA van „goede” besprekingen.

De Chinese vicepresident Xi Jiping, de toekomstige leider van het land, spreekt in Ankara met de Turkse president Abdullah Gül en premier Tayyip Erdogan. Morgen ontmoet hij de Turkse zakenwereld.

In Moskou komt de ‘Coalition of the Unwilling’ bijeen. Dat is de bijnaam van een groep van 26 landen, waaronder China, de VS en Rusland, die weigeren mee te werken aan de emissieheffing die de Europese Unie heeft besloten in te stellen op alle vliegtuigen die Europa aandoen. EU-commissaris Conny Hedegaard zei vorige week in deze krant dat zij hoe dan ook volhoudt, al kan de ‘emissieoorlog’ het luchtverkeer ernstig gaan hinderen.

In Johannesburg vergadert Afrika op de vierde Africa Energy Indaba over stroomtekort, het grootste struikelblok voor Afrika’s economische ontwikkeling.

Woensdag 22 februari

De Pakistaanse premier Yousuf Raza Gilani verschijnt voor het Hooggerechtshof in Islamabad . Vorige week werd hij formeel aangeklaagd omdat hij weigert een onderzoek naar corruptiepraktijken van president (en partijgenoot) Asif Ali Zardari te heropenen, zoals het Hof had bevolen. Dat komt neer op minachting van het Hof. Voor de premier dreigt ontslag en gevangenneming. Het proces heeft Pakistan in een politieke crisis gedompeld, critici verwijten de hoogste rechters in het land een te activistische rol te willen spelen.

In Singapore wordt tot en met 24 februari de World Oceans Summit gehouden, georganiseerd door het Britse weekblad The Economist. Klimaatverandering, een stijgende waterspiegel en verzuring hebben grote invloed op menselijke activiteiten op en rond de wereldzeeën. Deskundigen, politici en actievoerders buigen zich over de vraag hoe de wereld duurzaam kan omgaan met zijn oceanen. De in juni vertrekkende president Robert Zoellick van de Wereldbank is een van de sprekers.

Donderdag 23 februari

Voor het eerst sinds het overlijden van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il zijn er weer gesprekken op hoog ambtelijk niveau tussen Noord-Korea en de VS. Plaats van handeling is de Chinese hoofdstad Peking.

Groot-Brittannië is gastheer van een grote internationale conferentie in Londen over de situatie in het door burgeroorlog verdeelde Somalië.

‘Canada en de wereld’ is een van de thema's van de tweedaagse conferentie over defensie en veiligheid in Ottawa. Maar de gespreksonderwerpen (energieveiligheid, bedreigingen in het gebied van de Stille Oceaan) op de jaarlijkse Ottawa-bijeenkomst met (militaire) specialisten, analisten, politici en ondernemers overstijgen het directe nationale belang van Canada.

Vrijdag 24 februari

In Tunesië vergadert de onlangs opgerichte contactgroep ‘Vrienden van Syrië’ over de mogelijkheden een eind te maken aan het geweld in Syrië. Aan de orde komen steun voor de oppositie en humanitaire hulp. Ook Rusland en China, die een veroordeling van president Assad in de Veiligheidsraad blokkeren, zijn uitgenodigd. De Syrische Nationale Raad, die de oppositie wil vertegenwoordigen, niet.

Zaterdag 25 februari

In Mexico komen de ministers van Financiën en de directeuren van de centrale banken van de twintig grootste economieën ter wereld (G20) bijeen. In juni volgt de jaarlijkse top van regeringsleiders van de G20 in Mexico.

Zondag 26 februari

Senegal (12,6 miljoen inwoners) houdt omstreden presidentsverkiezingen. De 85-jarige president Abdoulaye Wade wil een derde termijn. Eigenlijk had hij geen kandidaat kunnen zijn, maar met een constitutionele kunstgreep werd zijn kandidaatstelling toegelaten. Tegelijkertijd stuitten zijn grootste uitdager, de wereldberoemde zanger Youssou N’Dour, en twee andere kandidaten op een rechterlijke blokkade. Dat heeft geleid tot grote onrust. Analisten vrezen voor de stabiliteit in het West-Afrikaanse land.

De Syrische president Assad heeft een grondwet met een meerpartijensysteem beloofd. Vandaag kunnen de kiezers in Syrië zich daarover in een referendum uitspreken. Volgens velen stelt het plan te weinig voor en is het te laat om een eind te maken aan de opstand in Syrië.

Maandag 27 februari

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie komen bijeen in Brussel. Vorig jaar spraken zij onder leiding van EU-vertegenwoordiger Ashton over de opstand in Libië. Syrië staat niet op de agenda. Misschien wordt erover gesproken bij het punt ‘Relaties met zuidelijke buren, inclusief Jordanië en andere landen’.