‘Wintersporters beter informeren over risico’s’

Het skiresort in Lech waar de koninklijke familie jaarlijks de wintersportvakantie doorbrengt. Foto AP / Dietmar Stiplovsek

Oostenrijkse reddingsploegen hebben hun ongenoegen geuit over de in hun ogen ontoereikende informatievoorziening over de gevaren die wintersporters lopen. Dat ligt volgens hen aan de toeristenindustrie, zo meldt de NOS.

De voorzitter van bergredders in deelstaat Salzburg, Estolf Müller, stelt dat de toeristenindustrie te weinig belang ziet in een gedegen voorlichting. Door toeristen te wijzen op mogelijke gevaren, zouden gasten weg kunnen blijven. De voorzitter pleit voor voorlichtingsbrochures aan klanten. Ook via skiliften en gondels kan informatie verspreid worden over risico’s die wintersporters lopen.

Müller wil onder meer dat hotels voorlichtingsbrochures aan hun klanten geven. Ook skiliften en gondels kunnen volgens hem worden gebruikt voor het verspreiden van waarschuwingen voor skiërs.

De toeristen zijn beter en veiliger uitgerust dan voorheen, maar volgens Müller zorgt dat ervoor dat mensen zich soms ten onrechte veilig voelen:

“Het is opvallend hoe veel mensen al airbags, lawinepiepers en scheppen bij zich hebben. Maar daarmee zijn mensen ook bereid meer risico’s te nemen.”

Friso nog altijd stabiel

De toestand van prins Friso, die vrijdag door een lawine werd bedolven, is volgens de RVD ongewijzigd: ‘stabiel maar niet buiten levensgevaar’. Mogelijk kan pas aan het eind van de week een nieuwe prognose gegeven worden. De prins ligt nog altijd op de intensive care in Innsbruck.

Een skileraar heeft vrijdag de Oostenrijkse reddingsdiensten gealarmeerd over de lawine waarin prins Friso terechtkwam.Binnen tien minuten na de melding waren de reddingsdiensten aanwezig.

    • Annemarie Coevert