Waarschijnlijk vandaag update over de toestand van Friso

Koningin Beatrix en Mabel Wisse Smit, de vrouw van Prins Friso, terwijl ze gisteren het ziekenhuis in Innsbruck verlieten. Foto Reuters / Dominic Ebenbichler

Hoe het na twee nachten op de intensive care in Innsbruck met de vrijdag door een lawine bedolven Prins Friso gaat, is nog onbekend. Verwacht wordt dat de RVD in de loop van vandaag met nieuwe mededelingen komt.

Als de gangbare procedure op Friso van toepassing is, dan zal hij vandaag rustig uit zijn (kunstmatig in stand gehouden) slaap moeten ontwaken. Dat zegt verslaggever Marieke de Vries bij de NOS op basis van geraadpleegde neurologen:

Gisteren vertelde de leider van het reddingsteam dat de prins onder ongeveer veertig centimeter sneeuw heeft gelegen. Dat is ‘niet veel’, zei hij.

Eerder op de dag kwam via NRC Handelsblad naar buiten dat Friso geen schedelbasisfractuur heeft (zoals Oostenrijkse media vrijdag wel meldden) en dat hij geen andere verwondingen heeft. Het enige probleem zou de asfyxie zijn: de ademnood waarin de patiënt gedurende twintig minuten verkeerd heeft. Het ziekenhuis noemde die informatie later ‘grotendeels incorrect’, hoewel individuele artsen wel bij de verklaring bleven.

Tweede lawine in Lech, en dat is ‘uitzonderlijk’

Gisteren ontstond in Lech een tweede lawine. Het is volgens burgemeester Ludwig Muxel een uitzonderlijke gebeurtenis, dat ze zo kort na elkaar plaatsvinden. Na de tweede lawine werd met meer dan honderd vrijwilligers naar slachtoffers gezocht omdat getuigen dachten te hebben gezien dat er iemand onder sneeuw terecht was gekomen. Er werd echter niemand gevonden.

De reddingsacties kosten veel mankracht en zetten het dorp op zijn kop, maar het afsluiten van het gebied is volgens de burgemeester geen optie. “Een piste kun je afsluiten, maar de natuur is voor iedereen toegankelijk. Ik kan alleen mensen oproepen hun gezond verstand te gebruiken.”

    • Peter Zantingh