‘Twintig doden bij gevangenisoproer Mexico’

Bij een gevangenisoproer in het noorden van Mexico zijn vannacht ongeveer twintig mensen omgekomen, melden lokale autoriteiten vanmiddag.

Het oproer brak rond 02.00 uur uit in de gevangenis in de plaats Apodaca, zei een woordvoerder van de deelstaat Nuevo Leon. Medewerkers van het openbaar ministerie hebben volgens hem melding gemaakt van twintig doden, zo meldt persbureau AP.

Een groep gevangenen van een cellenblok begon met rellen door enkele bewakers te gijzelen, waarna de onrust zich snel verder door de gevangenis verspreidde. Het duurde een paar uur voor de politie de gevangenen weer onder controle had.

31 doden bij eerder gevangenisgevecht in Altamira

Bij een gevecht in een gevangenis in de Mexicaanse kuststad Altamira kwamen vorige maand 31 gevangenen om. Gewapend met geïmproviseerde messen, knuppels en stenen bestormde een groep gevangen een deel van de gevangenis om andere gevangenen aan te vallen. Volgens AP ging om een gevecht tussen leden van de rivaliserende Golf- en Zetas-kartels.

In oktober maakten gevechten in een andere gevangenis in de staat Tamaulipas twintig dodelijke slachtoffers. In de gevaarlijkste stad van Mexico, Ciudad Juarez, zijn in juli zeventien gevangenen vermoord.

    • Annemarie Coevert