RVD over Friso: mogelijk eind van de week pas nieuwe prognose

Koningin Beatrix en Mabel Wisse Smit toen ze vandaag het hotel in Lech verlieten. Foto AP / Felix Kaestle

De toestand van prins Friso is volgens de RVD ongewijzigd: ‘stabiel maar niet buiten levensgevaar’. Mogelijk kan pas aan het eind van de week een nieuwe prognose gegeven worden.

Dat liet de Rijksvoorlichtingsdienst zojuist weten.

Koningin Beatrix en Mabel Wisse Smit, de echtgenote van Friso, kwamen rond half één vanmiddag aan bij het ziekenhuis in Innsbruck om de prins te bezoeken.

Eerder vandaag meldden betrouwbare bronnen uit de Universitätskliniken in Innsbruck aan NRC dat op de MRI-scan die 24 uur na het ongeluk gemaakt is, geen bijzonderheden te zien waren. Dat zou de kans op volledig herstel van de prins groter maken.

De bronnen zeiden dat dit erop duidt dat de prins in elk geval nog enige tijd heeft kunnen ademen toen hij onder de sneeuw bedolven lag. Zeer waarschijnlijk is hij onderkoeld geraakt, waardoor zijn hart tot stilstand is gekomen en daarna de ademhaling is gestopt. De andere volgorde – eerst stoppen van de ademhaling en daarna een hartstilstand – had al snel tot gezwollen hersenen geleid.

    • Peter Zantingh