‘Oké, en dan nu vijf minuten heel hard liefhebben’

The Love Competition

‘Love’s not a competition (but I’m winning)’, zong Ricky Wilson van Kaiser Chiefs ooit. Laat dat nou precies zijn waar dit Amerikaanse hersenonderzoek om draait: vijf minuten lang zoveel mogelijk van iemand houden.

De deelnemers (jong, oud, net verliefd, al jaren bij elkaar of juist sinds kort weer alleen) worden in een MRI-scanner gelegd en krijgen de opdracht hun gedachten te vullen met liefde. Ondertussen wordt hun hersenactiviteit gemeten - in het speciaal de nucleus accumbens, een gebied van de hersenen dat een belangrijke rol speelt bij positieve belevingen zoals verlangen, motivatie, passie en bevrediging.

Vooraf bespreken de deelnemers hun wedstrijdstrategie voor de camera. Oftewel: van wie gaan ze liggen houden en waarom. En als naderhand de uitslag komt, zal niemand die kunnen betwisten.

The Love Competition is geregisseerd door Brent Hoff. Het nummer dat tijdens de scans te horen is, heet ‘The Leap Year’ en is van The Pauses. Het staat op Spotify. Dat nummer van Kaiser Chiefs trouwens ook.

    • Peter Zantingh