Minister Senegal maakt excuses voor felle optreden politie

Ook vandaag verzamelden tegenstanders van de overheid en raakten slaags met de lokale politie. Foto Reuters / Rebecca Blackwell

De Senegalese minister van Binnenlandse Zaken Ousmane Ngom heeft vandaag openlijk zijn excuses gemaakt voor het gewelddadige optreden van de politie tegenover een actievoerende menigte bij een moskee in Dakar.

De minister verklaarde tegenover een Senegalees persbureau:

“Ik zou graag uit naam van mijzelf, en van het Korps Landelijke Politiediensten, onze diepste excuses aanbieden voor het ongelukkige incident.”

De Senegalese oproerpolitie heeft vandaag net als gisteren traangas afgeschoten naar een menigte bij de moskee in de hoofdstad. Het is al dagen erg onrustig in Senegal. Veel Senegalezen willen niet dat president Abdoulaye Wade zich voor een derde termijn herkiesbaar stelt.

Mensen demonstreren voor vijfde dag op rij

Honderden mensen kwamen vandaag wederom samen bij een moskee waar religieuze leiders spraken over een incident dat vrijdag plaatsvond. De politie gebruikte toen granaatwerpers om traangas naar betogers te schieten. Ook de moskee werd geraakt. Toen jonge mannen vanmiddag stenen naar de politie begonnen te gooien, zetten de agenten opnieuw traangas in.

Gevreesd wordt dat de spanningen verder zullen oplopen, mocht de 85-jarige Wade tot winnaar van de verkiezingen van volgende week worden uitgeroepen. Het hooggerechtshof besliste in januari dat Wade zich opnieuw kandidaat mag stellen, hoewel de grondwet bepaalt dat een president maximaal twee termijnen van zeven jaar mag dienen.

Tot dusver zeker vier doden

Sinds de protesten begonnen zijn vier mensen om het leven gekomen. Dat dodental is laag vergeleken met recent verkiezingsgeweld in Ivoorkust, Guinee, Nigeria en Congo, maar hoog voor Senegal, dat lang gold als een voorbeeld van democratie en stabiliteit in een werelddeel dat geplaagd wordt door coups en burgeroorlogen.

    • Annemarie Coevert