Joachim Gauck nieuwe president - ‘uniek gebaar van Merkel’

Archieffoto van Joachim Gauck, opvolger van de opgestapte president Wulff uit 2008. Foto AFP / Johannes Eisele

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is met de oppositie overeengekomen om Joachim Gauck gezamenlijk voor te dragen als opvolger van Christian Wulff, die vrijdag aftrad als president. Dat meldt persbureau Reuters.

Merkel heeft vanavond haar steun uitgesproken voor Gauck, die in eerste instantie werd voorgedragen door oppositiepartij SPD. De FDP schaarde zich vanmiddag al achter Gauck, maar CDU/CSU zou daar niets voor voelen, omdat bondskanselier Angela Merkel dan gezichtsverlies zou lijden, meldde persbureau AP eerder vandaag.

Gauck moest het eerder afleggen tegen Wulff

De dominee en voormalig mensenrechtenactivist in de DDR, was anderhalf jaar geleden de gezamenlijke presidentskandidaat van de SPD en Groenen, maar moest het toen afleggen tegen de door Merkel naar voren geschoven CDU-politicus Christian Wulff.

Wulff trad vrijdag af, na aanhoudende beschuldigingen dat hij zich in zijn eerdere functie als minister-president van Nedersaksen zou hebben bezondigd aan vriendjespolitiek.

Joost van der Vaart, correspondent voor NRC Handelsblad in Berlijn stelt dat het besluit van Merkel om Gauck te steunen betekent dat zij impliciet erkent dat haar kandidaat van twee jaar geleden, Wulff, een fout is geweest:

“De oppositie droeg Gauck ook twee jaar geleden voor, maar Merkel ging daar toen nog tegenin met haar haar eigen kandidaat. Door nu wel in te stemmen met de oud-activist erkent ze impliciet dat haar beslissing van twee jaar terug een fout is geweest, en dat Gauck de betere kandidaat is. Met dit besluit springt ze dus over haar eigen schaduw heen. Dat is een uniek gebaar voor iemand met zoveel invloed als Merkel.”

De 73-jarige Gauck geniet in Duitsland veel aanzien door zijn verleden als dominee en activist volgens Van der Vaart:

“Gauck staat bekend als een man met een enorm moreel gezag. Hij was sterk betrokken bij de val van de Berlijnse muur als activist in de DDR. Tijdens de periode hierna werd hij de eerste directeur van de Stasi-archieven en heeft dus in zijn leven veel voor Duitsland betekend.”

FDP wilde Merkel ‘gezichtsverlies’ besparen

De fractieleider van de FDP in Sleeswijk-Holstein, Wolfgang Kubicki, noemde het vandaag “echt pijnlijk” als CDU/CSU niet met de alom gerespecteerde Gauck akkoord zou willen gaan om Merkel gezichtsverlies te besparen.

SPD-leider Sigmar Gabriel zei dat “heel Duitsland zich geluk mag wensen” met een president als Gauck. Dat biedt volgens de leider echt een kans om het geschonden aanzien van het ambt van bondspresident te herstellen.

    • Annemarie Coevert