Kramer en Nesbitt aan de leiding op WK allround

Christine Nesbitt tijdens haar race van vandaag. Foto Reuters / Grigory Dukor

Sven Kramer heeft na de 1.500 meter op het WK allround in Moskou nog altijd de beste kans op de wereldtitel, al moest hij de afstand aan Havard Bøkko laten. Bij de vrouwen pakte Nesbitt de leiding over van Ireen Wüst.

Bøkko klokte 1.46,82, Kramer zat daar 0,48 achter en werd vierde. Jan Blokhuijsen werd derde in 1.47,21, Ivan Skobrev pakte de tweede plaats.

Met de afsluitende 10.000 meter voor de boeg is het podium nog steeds volledig Nederlands gekleurd. Kramer heeft 2,20 seconden voorsprong op Blokhuijsen. Koen Verweij, die zesde werd in 1.47,67, moet 6,62 goedmaken. Bøkko en Skobrev staan vierde en vijfde met respectievelijk acht en vijftien seconden achterstand op Kramer.

Ted-Jan Bloemen is de enige Nederlander die geen rol van betekenis speelt in het klassement. Hij eindigde in 1.49,71 als veertiende en staat dertiende in de rangschikking.

Kramer pakte gisteren al de leiding in het klassement. Op de 500 meter werd hij nog achtste en dreigde diskwalificatie omdat hij twee keer met zijn schaats over de scheidslijn kwam, maar op de 5.000 meter was hij oppermachtig. Hij schaatste een baanrecord in 6.14,22 minuten en zette daarmee een belangrijke stap op weg naar zijn vijfde wereldtitel.

Vrouwen: Nesbitt slaat dubbelslag

Christine Nesbitt sloeg vandaag een dubbelslag. De Canadese won de 1.500 meter in een baanrecord van 1.55,95 minuten en nam de leiding over in het algemeen klassement van Ireen Wüst, die als tweede eindigde op iets meer dan een seconde: 1.56,98. Nesbitt scherpte het oude baanrecord van Claudia Pechstein met een honderdste aan.

http://nos.nl/video/342795-wk-allround-2012-1500-meter-v.html

Op de afsluitende 5.000 meter heeft Nesbitt 2,70 voorsprong op Wüst en 14,55 op de Tsjechische Martina Sablikova. Die handhaafde zich door haar vierde plaats (1.58,16) op de derde positie. Omdat Nesbitt over een mindere 5.000 meter beschikt, lijkt de strijd om de wereldtitel er een tussen Wüst en Sablikova te worden. In rit 5 schaatsen ze tegen elkaar.

Cindy Klassen reed met 1.57,61 de derde tijd en steeg ten koste van Linda de Vries, die zevende werd in 1.85,86, naar de vierde plaats in de rangschikking.

Marrit Leenstra en Jorien Voorhuis, die geen rol van betekenis meer spelen in het klassement, werden respectievelijk zesde en achtste op de 1.500 meter. Leenstra trok zich terug na haar eerste rit van vandaag.

    • Peter Zantingh