Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Kramer wint vijfde wk-allround - Wüst pakt derde titel

Kramer in actie tijdens zijn tien kilometer. Foto Reuters / Grigory Dukor

Na de beslissende tien kilometer, de afsluitende afstand van het wk-allround in Moskou mag Sven Kramer zich voor de vijfde maal wereldkampioen noemen. Ireen Wüst pakte deze titel eerder vandaag voor de derde keer in haar carrière.

De Fries won de afsluitende 10.000 meter in 13.08,76 minuten en behield daarmee zijn leidende positie in het eindklassement. Jan Blokhuijsen eindigde zowel op de slotafstand (13.12,31) als in het algemeen klassement als tweede.

Het volledig Nederlands gekleurde podium werd compleet gemaakt door Koen Verweij, die met veel pijn en moeite de Noor Bøkko voorbleef.

Wüst blijft Sáblíková en Nesbitt voor

Martina Sáblíková werd tweede, Christine Nesbitt derde. De Canadese stond voor aanvang van de laatste afstand van vandaag nog eerste, maar toen was al duidelijk dat het ging om rit 5: die waarin Wüst en Sablikova tegenover elkaar stonden.

Wüst won in Moskou geen enkele afstand, maar toonde zich wel het meest constant. Ze werd drie keer tweede en een keer derde. Sáblíková won de 3.000 en 5.000 meter, terwijl Nesbitt de 500 en de 1.500 meter op haar naam schreef.

In de beslissende rit mocht Wüst 11,85 verliezen op Sáblíková. Ze verloor met slechts 3,65 verschil.