Iran boycot olie-export naar Groot-Brittannië en Frankrijk

Een olietanker met Iraanse olie onderweg van Iran naar Spanje. Foto Reuters / Francisco Bonilla

Iran heeft de export van olie naar de landen Groot-Brittannië en Frankrijk stopgezet. Dat maakte het ministerie van Olie van het land vandaag bekend.

De boycot is bekendgemaakt via de website van het ministerie, shana.ir, zonder verdere informatie of een verklaring. Het is waarschijnlijk een preventieve reactie op sancties die de EU eerder aankondigde op olie uit Iran. Europa wilde met deze aangekondigde boycot bereiken dat Teheran zijn omstreden nucleaire programma staakt. Met een exportstop zou Iran de Europese boycot voor zijn.

Staatstelevisie noemde eerder boycot voor zes landen

Enkele dagen geleden berichtte de Iraanse staatstelevisie dat het land de olie-export naar zes Europese landen zou hebben gestopt. Het zou toen gaan om de olie-export naar Nederland, Frankrijk, Portugal, Spanje, Italië en Griekenland. Het Iraanse staatspersbureau IRNA kondigde op dezelfde dag aan dat Iran is begonnen met het vullen van een onderzoeksreactor in Teheran met zelf vervaardigde splijtstofstaven.

Iran gaat hiermee rechtstreeks in tegen de wens van westerse landen, die juist hun sancties hadden aangekondigd om het regime in Teheran ertoe te bewegen zijn atoomprogramma op te geven. De sancties en de aangekondigde olieboycot van de Europese Unie waren gericht op het stoppen van het nucleaire programma van Iran.

Iran heeft eerder deze week in een officiële brief laten weten dat het wel bereid is om de gesprekken over zijn nucleaire programma met de Europese Unie te hervatten.

    • Annemarie Coevert