‘Geen bijzonderheden op MRI-scan van Friso’

Het ziekenhuis in Innsbruck waar Friso verblijft.
Het ziekenhuis in Innsbruck waar Friso verblijft. Foto Reuters / Lisi Niesner

Op de MRI-scan die ongeveer 24 uur na het ongeluk van prins Johan Friso’s hersenen is gemaakt, zijn geen bijzonderheden zien. Dat zeggen betrouwbare bronnen uit de Universitätskliniken in Innsbruck. Ze zeggen ook dat dit de kans op volledig herstel van de prins groter maakt.

Onzeker blijft wel hoe de toestand van de hersenen zich zal ontwikkelen als het lichaam van de prins weer op de normale temperatuur van 37 graden wordt gebracht en als de narcose wordt opgeheven.

Op de ct-scan die vrijdag ongeveer zes uur na het ongeluk werd gemaakt waren ook geen bijzonderheden te zien. Dat betekent dat de hersenen niet gezwollen waren en dat de druk in de schedel normaal was. Ook na 24 uur waren de hersenen van prins Johan Friso dus niet gezwollen.

Bronnen uit de Universitätskliniken zeggen dat dit erop duidt dat de prins in elk geval nog enige tijd heeft kunnen ademen toen hij onder de sneeuw bedolven lag. Zeer waarschijnlijk is hij onderkoeld geraakt, waardoor zijn hart tot stilstand is gekomen en daarna de ademhaling is gestopt.

De andere volgorde – eerst stoppen van de ademhaling en daarna een hartstilstand – had al snel tot gezwollen hersenen geleid. Dat had de kans op herstel minimaal gemaakt.

De RVD kwam rond 15:00 met een update omtrent de toestand van de prins: de situatie is nog altijd ‘stabiel, maar niet buiten levensgevaar’.