Een mijlpaal: vandaag de 500e aflevering van The Simpsons

Vandaag wordt de vijfhonderdste aflevering van The Simpsons uitgezonden.

Vandaag wordt in de VS de vijfhonderdste aflevering van The Simpsons uitgezonden. De animatieserie zit inmiddels in het 23e seizoen en de makers zijn nog niet van plan te stoppen.

De aflevering van vandaag, getiteld ‘At Long Last Leave’, heeft een gastrol voor Julian Assange, die zijn stem leent aan de nieuwe buurman van Homer. Assange staat nog altijd onder huisarrest, dus hij sprak de stem van het personage in vanuit Groot-Brittannië.

Al honderden beroemdheden schoven aan voor een gastrol

Assange is uiteraard niet de eerste beroemdheid die een gastrol op zich neemt. Sterker nog: Meer dan zeshonderd gastrollen vullen de geschiedenis van de show en daarmee is het recordhouder. Onder hen zijn André Agassi, Johnny Cash, Ricky Gervais en Lady Gaga.

Technologiemagazine Wired zette ter gelegenheid van de vijfhonderdste aflevering de (volgens hen) tien beste gastrollen op een rij. Daarin bijvoorbeeld Stephen Hawking, die maar liefst vier keer een cameo verzorgde.

Maar ook The Beatles kwamen langs. Tenminste: drie van de vier. John Lennon werd immers negen jaar voor het begin van de show doodgeschoten. Paul McCartney deed samen met zijn vrouw Linda mee, Marge bleek vroeger groot fan van Ringo Starr en Homer liep George Harrison tegen het lijf:

Bij The Daily Edge kozen ze voor een nog specifiekere lijst: hun negen favoriete gastrollen van sporters.

De beste afleveringen zaten in de seizoenen 3 t/m 8, vindt tv.com

Met 499 afleveringen om uit te kiezen lijkt het een onmogelijke opgave om een lijstje met ‘de beste tien’ te maken. Puur op kijkcijfers zou Bart Gets an F winnen: de eerste aflevering van het tweede seizoen is met ruim 33 miljoen kijkers het best bekeken. Bovendien nam de BBC hem in 2010 op in een lijstje met de tien meest memorabele afleveringen.

Website tv.com kiest deze week echter anders. In hun top-10 ter gelegenheid van de mijlpaal zitten alleen maar afleveringen tussen het derde en het achtste seizoen. Daarin bijvoorbeeld Homie The Clown (seizoen 6, aflevering 15), waarin Homer naar ‘clown college’ wil:

http://youtu.be/0edCAOkdXgU

En Marge vs. The Monorail, waarin Springfield besluit een monorail te bouwen:

http://youtu.be/jF_yLodI1CQ

Voorlopig stoppen The Simpsons er niet mee

Volgens bedenker Matt Groening is het einde van de serie, die al tien Emmy’s voor beste animatiereeks won, nog niet in zicht. Er ligt in elk geval een contract tot seizoen 25, maar ook daarna blijft de familie nog wel nieuwe avonturen beleven. “Ik kan me niet voorstellen dat we ooit geen nieuwe ideeën meer hebben”, zegt Groening. Of, zoals de makers het in 1992 al eens uitlegden via Bart en Homer:

http://www.youtube.com/watch?v=tZwgu8_b0Vw

Meer The Simpsons: deze jongen nam in zijn eentje de theme song op en dit zijn alle zinnetjes die Bart door de jaren heen op het schoolbord schreef.

Ten slotte: bij de BBC een kort voorproefje op de vijfhonderdste aflevering van vandaag.

    • Peter Zantingh