‘Commotie om meldpunt levert PVV vier zetels op’

Screenshot van het PVV-initiatief Meldpunt Midden en Oost-Europeanen.
Screenshot van het PVV-initiatief Meldpunt Midden en Oost-Europeanen.

Het ‘Meldpunt Midden en Oost Europeanen’ van de PVV en de commotie daarover in de afgelopen week levert de partij volgens opiniepeiler Maurice de Hond vier zetels op. Bij de PvdA verliezen ze er drie na het recente gerommel binnen de fractie.

De PVV stond in de peilingen van De Hond in oktober nog op dertig zetels, maar verloor daarna in rap tempo kiezers en kwam vorige week uit op een aantal van twintig. Maar de discussie over het meldpunt levert nu weer winst op. Vooral oude kiezers keren terug, toont de peiling: van de mensen die bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 op de PVV stemden, zei 65 procent vorige week dat ze dat nu weer zouden doen. Deze week is dat 75 procent. Driekwart van de PVV-stemmers is positief gestemd over de website.

Het meldpunt leverde deze week veel commotie op. Kamerleden reageerden verbolgen en wilden dat Rutte afstand nam van het initiatief. In een open brief eisten tien Oost-Europese ambassadeurs opheldering van Rosenthal, de minister van Buitenlandse Zaken. Ze noemden het meldpunt ‘discriminatoir en denigrerend’. Rutte zegde toe dat hij op 1 maart tijdens zijn ontmoeting met de voorzitter van het Europarlement de website zou bespreken, maar zei nog niet of hij ook het parlement zelf onder ogen komt. Op 13 maart debatteert het Europarlement over de website en leden willen dat Rutte daarbij aanwezig is.

’Drie zetels verlies voor PvdA na gerommel’

Ondertussen zou de PvdA slechts veertien zetels krijgen als we nu gingen stemmen, zegt De Hond. De afgelopen week kwam partijleider Cohen onder vuur te liggen na een duo-interview met Hans Spekman in Trouw. Uit zijn woorden werd opgemaakt dat de partij wat hem betreft meer tegen de SP aan mag schuren.

Onder anderen Kamerlid Frans Timmermans protesteerde daartegen; van hem lekte een kritische e-mail uit. De fractie kwam bijeen voor een emotioneel spoedberaad op donderdagavond, waarna Cohen naar buiten toe verklaarde dat iedereen hem steunde. Het bleef echter onrustig in de PvdA-gelederen.

Het CDA verliest een zetel en komt uit op twaalf. De SP stijgt van 32 naar 33 zetels.