Aanklager en rechter doodgeschoten tijdens oproer in Syrië

Een aanklager en een rechter zijn vandaag doodgeschoten in een hinderlaag in de noordwestelijke Syrische provincie Idlib. Ook hun chauffeur kwam volgens het Syrische staatspersbureau SANA bij de aanval om het leven.

Een dag eerder werd een lid van de gemeenteraad van de noordelijke stad Aleppo doodgeschoten. Idlib is een lappendeken van gebieden die ofwel in handen van regeringstroepen of in handen van gedeserteerde militairen zijn. Aleppo geldt als een bolwerk van regeringsaanhangers. De toenemende bereidheid van sommige delen van de oppositie om geweld te gebruiken leidt tot groeiende vrees voor een burgeroorlog in Syrië.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten maakte vandaag melding van veertien doden in heel Syrië, de helft daarvan door toedoen van regeringstroepen. De Verenigde Naties meldden in januari dat sinds de opstand tegen president Bashar Assad half maart begon in 2011 meer dan 5400 mensen zijn gedood. Een oppositiegroep, de Lokale Coördinatiecomités, zegt dat er al meer dan 7300 doden zijn gevallen.

    • Annemarie Coevert