Ziekenhuis noemt info Friso ‘incorrect’, maar artsen houden vol

Het ziekenhuis in Innsbrück heeft vanmiddag gezegd dat berichtgeving uit NRC Handelsblad over de gezondheidstoestand van prins Friso “grotendeels incorrect” is. Bronnen in het ziekenhuis houden tegenover NRC echter vol dat de informatie klopt.

Prins Friso in 2004. Foto NRC / Vincent Mentzel

Het ziekenhuis in Innsbruck heeft vanmiddag gezegd dat berichtgeving uit NRC Handelsblad over de gezondheidstoestand van prins Friso “grotendeels incorrect” is. Bronnen in het ziekenhuis houden tegenover NRC echter vol dat de informatie klopt.

NRC Handelsblad berichtte vanochtend dat Friso aan het ski-ongeluk gisteren geen schedelbasisfractuur en lichamelijke verwondingen heeft overgehouden. Het enige serieuze probleem zou de asfyxie zijn, de ademnood waarin Friso gedurende twintig minuten heeft verkeerd. Het kan volgens de artsen nog wel een paar dagen duren voordat duidelijk is of het ongeluk schade aan het brein van Friso heeft veroorzaakt.

Ziekenhuis: door media verspreide informatie ‘grotendeels incorrect’

Een woordvoerder van het ziekenhuis in Innsbrück zei vanmiddag tegen persbureau ANP dat de door “diverse media” verspreide informatie “grotendeels incorrect” is. De woordvoerder gaf echter niet aan welke informatie wel en niet zou kloppen. Onze verslaggeefster Jannetje Koelewijn, die het nieuws over de toestand van Friso gisteravond te weten kwam, heeft via haar bronnen in het ziekenhuis vanmiddag vernomen dat haar informatie gewoon klopt:

“De Rijksvoorlichtingsdienst is niet blij dat ik hier in het ziekenhuis ben. De perswoordvoerder van het ziekenhuis heeft mij vanmiddag benaderd en gevraagd wat ik aan het doen was en gezegd dat ik verkeerde informatie verspreid. Vervolgens heb ik de zaken nog tot drie keer toe gecheckt. Behandelend arts Claudius Thomé heeft mijn man, neuro-chirurg Kees Tulliken, verzekerd dat het klopt.”

Het ziekenhuis zette vanmiddag naar aanleiding van de berichtgeving in NRC korte tijd een bewaker op Koelewijn omdat te voorkomen dat zij nog meer ‘onjuiste’ informatie zou verspreiden. Ze zegt zich even geïntimideerd te hebben gevoeld, maar wordt inmiddels niet meer gevolgd.

Rijksvoorlichtingsdienst: toestand Friso onveranderd

De Rijksvoorlichtingsdienst gaf vanochtend een nieuwe officiële verklaring uit over de toestand van Friso. Daarin stond dat hij nog niet buiten levensgevaar verkeert, maar de nacht “rustig en stabiel” heeft doorgebracht. Hij wordt op dit moment op de IC-trauma unit van het ziekenhuis in Innsbrück behandeld door een team specialisten. Vanmiddag liet de RVD weten dat de specialisten willen dat het aantal bezoeken aan de prins “de komende tijd” beperkt blijft.