Verweij tweede op 500 meter bij WK allround, Wüst derde

Wüst vanmiddag in actie bij de WK allround in Moskou. Foto Reuters / Grigory Dukor

Koen Verweij heeft bij het wereldkampioenschap allround een tweede plaats behaald op de 500 meter. De Noord-Hollander moest in Moskou met 36,25 alleen Zbigniew Brodka voor zich dulden. De Pool was slechts eenhonderdste sneller. Jan Blokhuijsen (36,56) en Sven Kramer (36,70) werden respectievelijk zevende en achtste.

Kramer leek nog even gediskwalificeerd te worden, omdat hij halverwege de baan met zijn schaats de lijn passeerde. De Fries kan de jacht op zijn vijfde WK allroundtitel evenwel vervolgen.

De Russische titelverdediger Ivan Skobrev gaf tijd toe op de Nederlandse concurrentie. Hij kwam niet verder dan een twaalfde tijd in 37,05. Ted-Jan Bloemen viel ook buiten de top tien. De regerend Nederlands kampioen eindigde in 37,32 als vijftiende.

De mannen komen later vandaag op de 5000 meter in actie. Op de slotdag worden de 1500 en de 10000 meter gereden.

Wüst derde bij 500 meter vrouwen

Ireen Wüst eindigde eerder vanmiddag als derde geëindigd op de 500 meter bij de vrouwen. De titelverdediger uit Goirle noteerde een tijd van 39,37. Ze moest iets meer dan een seconde toegeven op de winnende tijd van Christine Nesbitt. De Canadese zette de klok stil op 38,30. De Russin Yekaterina Lobysheva werd in 38,95 tweede.

Linda de Vries eindigde in 39,79 als zesde. Marrit Leenstra stelde voor haar doen teleur met een tiende tijd in 40,00. Jorien Voorhuis eindigde in 40,33 als zestiende. Martina Sablikova kan aan een inhaalslag beginnen. De Tsjechische realiseerde een tijd van 40,31, nog iets sneller dan Claudia Pechstein (40,32).

De vrouwen rijden later vandaag de 3000 meter. Het toernooi eindigt morgen met de 1500 en 5000 meter.

    • Pim van den Dool