Uitgelicht zaterdag

Het geweld in Syrië escaleert. In Homs zijn de gevechten heviger dan ooit. Het is in deze stad dat vorige maand een Franse journalist omkwam bij een aanslag. De voorbije weken werd het er alleen nog maar erger. Er vielen tientallen doden in de vele confrontaties tussen de rebellen en het regeringsleger van president Assad. Vranckx van aan het front. Op zaterdag 18 februari om 20.10 u. Meer informatie in bijgevoegd persbericht. © Arte 2012

Film

The Hitchhikers Guide to the Galaxy (Garth Jennings, 2005, VS/GB). Filmversie van Douglas Adams’ origineel is verrassend trouw aan diens talige humor. Adams had een absurd gevoel voor logica met licht-filosofische trekjes. De (visuele) humor heeft iets van Monty Python en meer dan een coherent verhaal is de film een verzameling geestige sketches. Proloog met jonglerende dolfijnen die ‘So long and thanks for all the fish’ zingen. Net5, 14.10u-16.15u.

Splash (Ron Howard, 1984, VS). Lichtgewicht komedie met weldadig gebrek aan pretenties. Ongelukkige New Yorkse fruitgrossier Tom Hanks beleeft romance met Darryl Hannah, die een zeemeermin blijkt te zijn. Eén, 14.10-15.55u.

Milk (Gus Van Sant, 2008, VS). Warme, optimistische film over Harvey Milk, de eerste openlijke homoseksueel die in 1977 in San Francisco werd gekozen in een publiek ambt. Met een formidabele hoofdrol van Sean Penn. Ook met Josh Brolin.James Franco en Emile Hirsch. Ned. 3, 22.20-00.25u.

Tropa de elite (José Padilha, 2008, BR/ARG/VS). Op zijn Hollywoods gemaakte politiefilm, maar dan over Rio de Janeiro. Regisseur Padilha heeft scènes uit de sloppenwijkenflitsend gemonteerd en er een pompende beat onder gezet terwijl hoofdpersoon capitão Nascimento, ons per voice-over een lesje Braziliaanse politie geeft.Canvas, 23.45-01.40u.

Informatief

Z.O.Z. Het laatste programma van de deze week overleden Amil Ramdas wordt op verzoek van zijn familie toch uitgezonden, omdat de presentator bijzonder trots op deze aflevering was. Ramdas praat hier met Fatima Jebli Ouazzani, Meral Uslu en René Roelofs over hun maatschappijvisie en de rol die ze kunnen spelen in de beeldvorming. Ned.2, 12.00-12.30u.

Vranckx: Aan het front in Homs. Afgelopen zomer trok Sofia Amara door Syrië en versloeg de revolutie. In december ging ze terug naar Homs en bracht er een week door met het Vrije Syrische Leger.Canvas, 20.10-20.40u.

Et Hollywood créa la femme. Vijftig jaar vrouwen zoals ze in Hollywood worden afgebeeld, van Scarlett O’Hara tot Julia Roberts. Sinds de jaren 80 is de ‘chick flit’ net zo’n genre als de western: een stijl met ijzeren wetten. When Harry Met Sally, Notting Hill, Pretty Woman, The Devil Wears Prada, Sex and the City: kaskrakers, allemaal met Assepoesters die wachten op een Prins, waarna Liefde overwint. Dertig jaar na de tweede feministische golf – is er dan niets veranderd? Arte, 21.40-22.35u.

Lucian Freud: Painted life. De vorig jaar juli overleden schilder verleende nog zijn medewerking aan deze documentaire, waarin we hem zien werken aan zijn laatste schilderij. In deze film ook herinneringen van zijn familie en vrienden, onder wie David Hockney en Andrew Parker Bowles. Modellen en voormalige minnaressen getuigen van de complexiteit van de man die figuratief schilderde toen dat niet in de mode was en die pas op latere leeftijd beroemd werd. BBC 2, 22.00-23.30u.

Sport

Wintersporten. Alpineskiën: wereldbekerwedstrijden reuzeslalom mannen in Bansko, Bulgarije (08.50 en 11.55u) en afdaling vrouwen in Sotsji, Rusland (09.50u). Daar tussendoor en erna: Noordse combinatie in Klingenthal (11.15u), rodelen in Letland, samenvatting van het WK schaatsen in Moskou (14.35 en 15.40u), eerste run tweemansbob in Lake Placid (15.00u) en skivliegen in Oberstdorf (15.55u). Alle tijden bij benadering. ZDF, 08.50-18.15u.