thuiskoknieuws

Speksoorten

Er zijn verschillende soorten spek. Ik zet er even een paar op een rijtje, dat is gemakkelijk.

Vers spek is meestal buikspek, doorregen spek van de varkensbuik. Het meeste spek dat we eten is buikspek. Maar je hebt ook vetspek, het egaal witte rugspek dat gebruikt wordt om te barderen en te larderen, en om uit te smelten zodat je reuzel krijgt.

Ontbijtspek is gepekeld, koudgerookt spek van de varkensbuik. Bacon is ook gepekeld en koudgerookt (en gedroogd en soms gekruid) maar het wordt anders uitgesneden: er zit wat buikspek aan en een stukje ribvlees, waarmee bacon tussen spek en ham in zit.

Zuurkoolspek of pekelspek: vers spek uit de natte pekel.

Verder is er kinnebakspek, dat zit aan de kinnebak, dus aan de kaak van het varken. Dat is zacht smakelijk doorregen spek, dat vaak gebruikt wordt voor worsten en patés.

Niervet, meestal wordt runderniervet gebruikt, is het vet dat om de nieren zit. Het wordt als een soort korrels verkocht in Engelse winkels, voor korstdeeg en kerstpudding, en dan heet het suet.

En dan zijn er natuurlijk nog de vele manieren om de verschillende soorten spek te kruiden, te drogen, te roken die de voor sommige speksoorten specifieke smaken geven – denk aan Italiaanse lardo, aan tiroler Speck, aan katenspek enz.

BLT

Een gerecht met spek hoeft niet per se een vet gerecht te zijn. Denk aan de BLT, de bacon, lettuce, tomato sandwich. Daar gaan niet bepaald kilo’s bacon tussen, 2 plakjes knapperig gebakken bacon zijn ruimschoots voldoende voor een boterham met sla en tomaat en mayonaise.

Confit

Vet is behalve lekker ook een manier om iets te conserveren. Smeer een laagje vet over je paté en je houdt hem veel langer goed. Uit dezelfde overweging komen gerechten als ‘potted shrimps’, garnalen onder een laagje geklaarde boter, voort of confits: in hun eigen vet gesmoorde eenden- of ganzenpoten die in een koele kelder een paar maanden bewaard kunnen worden.

Nu die gerechten, dankzij de koelkast en het blik, niet meer zo bederfelijk zijn, worden ze voornamelijk gemaakt omdat ze zo verrukkelijk zijn. Het smeltend zachte eendenboutenvlees dat je krijgt door confit te maken is beter dan welke andere bereiding van eendenboutjes ook…