Krone Zeitung: skipartner prins Friso was Florian Moosbrugger

De manager van hotel Gasthof Post, Florian Moosbrugger, zou samen met prins Friso aan het skiën zijn geweest toen een lawine de prins meesleurde. Foto AFP /Pierre Teyssot

Volgens de invloedrijke Oostenrijkse boulevardkrant zou de man met wie prins Friso gisteren aan het skiën was toen hij werd meegesleurd door een lawine Florian Moosbrugger heten. Hij is lid van de familie die het hotel uitbaat waar Friso en zijn gezin verbleven tijdens hun wintersport in Lech.

Een van onze twee verslaggevers in Oostenrijk, Bart Funnekotter, kon vanavond nog niet bevestigen dat het om hotelmanager Moosbrugger ging. Maar hij vertelde wel dat die geruchten in Lech vandaag al de ronde deden. De burgemeester en politiewoordvoerder wilden de naam vanmiddag op een belegde persconferentie nog niet bevestigen.

Funnekotter benadrukt echter de reikwijdte van de Oostenrijkse Krone Zeitung, die hij omschrijft als het ‘Bild‘ van Oostenrijk, verwijzend naar de machtige boulevardkrant in Duitsland. Funnekotter:

“Het zou dus zomaar waar kunnen zijn.”

Justitie stelt onderzoek in naar veroorzaker lawine

De Oostenrijkse justitie heeft ondertussen een onderzoek ingesteld naar wie de lawine heeft veroorzaakt. Funnekotter:

“Dat is standaard als er gewonden bij vallen. Een lawine veroorzaken is in Oostenrijk in principe niet strafbaar, tenzij die lawine leidt tot ongelukken met mensen. Daar zijn in het verleden ook al wel mensen voor veroordeeld.”

Eerder vanavond werd bekend dat prins Friso een helm droeg toen hij gisteren in de omgeving van Lech werd gegrepen door een lawine. Dat zei het hoofd van de VVV in Lech, Hermann Fercher, tegen de NOS. Funnekotter kan dit bericht vanavond bevestigen noch ontkennen. Op de persconferentie vanmiddag werd hierover ook niets gezegd.

Eerder was al bekend dat de prins ook een zender bij zich had. Dat gaf een signaal af, waardoor de reddingsdiensten hem na twintig minuten konden vinden.
Friso had geen zogeheten ABS bij zich, een soort airbag die een skiër kan beschermen tegen de sneeuw van een lawine. Zo’n ABS is echter ook niet verplicht in Oostenrijk.

Prinses Mabel, prins Constantijn en Mabels zus Nicoline gingen vandaag op bezoek bij prins Friso in het ziekenhuis in Innsbruck. Eerder vandaag bezocht Mabel haar man samen met koningin Beatrix. De Rijksvoorlichtingsdienst liet vanmiddag weten dat de toestand van de prins niet veranderd is.