Skileraar alarmeerde reddingsteam na ongeluk prins Friso

Prins Friso met zijn gezin een jaar geleden in het Oostenrijkse Lech. Foto Reuters / Miro Kuzmanovic

Een skileraar heeft de Oostenrijkse reddingsdiensten gealarmeerd over de lawine waarin prins Friso gisteren terechtkwam. Dat zei de burgemeester van Lech, Ludwig Muxel, vandaag tijdens een persconferentie.

De skileraar, die ook lid is van de reddingsdienst, was overigens niet samen met de prins aan het skiën toen hij de lawine zag die Friso mee sleurde. Binnen tien minuten na de melding waren de reddingsdiensten aanwezig. De prins werd na twintig minuten zoeken gevonden, dankzij een zendertje dat hij bij zich droeg.

Prins Friso lag onder veertig centimeter sneeuw - ‘niet veel’

De leider van het reddingsteam vertelde tijdens de persconferentie hoe hij de prins gisteren onder de sneeuw vond. Prins Friso zou onder zo’n veertig centimeter sneeuw hebben gelegen. Dat is volgens burgemeester Muxel niet veel.

De leider van het reddingsteam wilde niet zeggen hoe lang Friso is gereanimeerd. Of de prins zelf de lawine heeft veroorzaakt, is volgens de politiewoordvoerder nog niet te zeggen.

De politie maakte bekend dat de vriend met wie Friso gisteren aan het skiën was zal worden verhoord. Dat is bij dit soort ongevallen gebruikelijk. De identiteit van deze 42-jarige man is nog niet bekendgemaakt.

Premier Rutte stelt vakantie uit

Minister-president Mark Rutte heeft zijn vertrek voor een wintersportvakantie uitgesteld vanwege het ongeval van prins Friso. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft zaterdag laten weten dat de premier de ontwikkelingen in de gezondheidstoestand van de prins afwacht.

Prins Friso raakte vrijdag in de omgeving van het Oostenrijkse Lech bedolven onder een lawine. Hij lag ruim twintig minuten onder de sneeuw voordat hij werd gevonden en kon worden uitgegraven.

De prins ligt momenteel op de intensive care van een ziekenhuis in Innsbruck. Zijn toestand is stabiel, maar de prins is nog niet buiten levensgevaar. Hij wordt kunstmatig in slaap gehouden.