‘Sinds Anton is overleden kleed ik me wat rustiger’

‘Sinds Anton is overleden kleed ik me wat rustiger’

Petra Heyboer (1947) verkoopt het werk van Anton Heyboer.

„Mijn stijl is ontstaan toen ik Anton leerde kennen. Hij zag mijn talenten voordat ik ze zelf zag, en haalde ze naar boven. Als ik een ketting om had en hij vond dat mooi, dan deed ik er de volgende keer tien om. Op een gegeven moment reeg ik zelfs tientallen pingpongballen aaneen. Maar die ketting hangt nu aan de muur, want sinds Anton is overleden ben ik me wat rustiger gaan kleden.

„Dit is een uitdossing voor speciale gelegenheden: een modeshow of een feestje. Hier ben ik toch wel drie uur mee zoet. Twee dagen van tevoren bedenk ik al welke kleding ik aan doe. Op de dag zelf pak ik een hele doos met bindi’s (traditionele hindoedecoratie, NW), die draag ik al sinds 1990. Daarvoor beschilderde ik mijn gezicht met verf, tot Anton zei dat het heel slecht voor mijn huid was.

„Vervolgens haal ik mijn sieraden erbij. In de IJhallen vind je soms een doos vol tweedehands oorbellen voor twee of drie euro, mooi toch? Ik draag altijd twee verschillende oorbellen, twee dezelfde vind ik maar saai.

„Ik sta vijf dagen per week in de winkel, dan kleed ik me mooi aan. Ik ben toch het visitekaartje van de zaak. Mijn make-up en de bindi’s doe ik dan meer op de automatische piloot, maar het duurt alsnog bijna twee uur.

„In de dertig jaar dat ik deze winkel heb, heb ik een grote kledingcollectie opgebouwd, dus ik hoef niet vaak iets nieuws te kopen. Af en toe kom ik toevallig iets moois tegen bij kleine winkeltjes in de Jordaan, zoals deze laarzen en de sjaal. Deze jurk en dit jasje heb ik van mijn moeder overgenomen, zij is vorig jaar overleden.

„Ik gooi nooit iets weg. Gebruikte bindi’s plak ik allemaal in een boek, en mooie kleding van vroeger heb ik op paspoppen in huis gezet, als een soort schilderijtjes. Mode is voor mij kunst, als ik me aankleed voel ik me een schilder. Als ik vind dat ik er mooi uitzie, draag ik gerust drie weken hetzelfde.”

    • Nathalie Wouters