Simone van der Vlugt meest geleend

Simone van der Vlugt keek als jong meisje al stiekem bij de volwassenenliteratuur. Nu is ze de meest geleende auteur.

De thriller Op klaarlichte dag van Simone van der Vlugt (1966) werd al bekroond met de NS Publieksprijs 2010; nu blijkt het ook het meest uitgeleende boek in de Nederlandse bibliotheken. „Is dat echt zo?” reageert Van der Vlugt per telefoon. „Ik zag nog niet zo lang geleden op Twitter dat ik op de tweede plek stond, na De verbouwing van Saskia Noort. O, klopt dat niet? Dat maakt een verkouden, grieperige dag weer even goed. Het boek wordt ook al verfilmd.”

Verbaast het u?

„Ik ben niet stomverbaasd. Op klaarlichte dag was in 2010 een van de bestverkochte boeken. Ik vind het wel logisch dat dat hand in hand gaat.”

Komt u zelf nog veel in bibliotheken om uw boek te promoten?

„In mijn tijd als jeugdboekenschrijfster heb ik geloof wel zo’n beetje alle bibliotheken in Nederland gezien. Ik geef nu nog af en toe lezingen in bibliotheken. Ik merk wel dat ik minder in de bibliotheek kom om boeken te lenen. Ik lees sowieso veel minder dan vroeger, ik heb weinig tijd.”

Bent u nog wel lid?

„Ik heb zelfs een uitgebreid, wat duurder abonnement, waarmee je de nieuwste boeken gratis mag lezen en langer mag houden. Het is duidelijk dat het niet zo goed gaat met de Nederlandse bibliotheek.”

Kwam u zelf als kind graag in de bibliotheek?

„Elke vrijdag. Van mijn ouders mocht ik alleen op die dag naar de bibliotheek. Anders zou ik te veel boeken meenemen. Op vrijdag sloeg ik voor een hele week in. Mijn ouders hadden weinig boeken in huis. Mijn vader ging vaak mee en haalde zelf ook van alles.”

Wat las u?

„Ik las Arendsoog en ik keek als meisje soms al stiekem bij de volwassenenliteratuur. In mijn middelbareschooltijd ontwikkelde ik een voorliefde voor de historische romans van Thea Beckman. Ook Agatha Christie heb ik verslonden. Geschiedenis en thrillers – het zat er al vroeg in.”

    • Roderick Nieuwenhuis