Schnabel wint altijd

Utrecht: 20.12.7 Paul Snabel. © foto Roel Rozenburg

Profiel: Paul SchnabelNederland 2, 23.30 – 00.05 uur

Socioloog Paul Schnabel is sinds 1998 directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Die directeursfunctie is hem op het lijf geschreven, maar hij is ook een innemende causeur, blijkt uit het profiel dat de IKON van hem uitzendt.

Schnabel (1948) staat op nummer 8 van de lijst meest invloedrijke Nederlanders. Volgens documentairemaakster Marijke Vreeburg is Schnabel de topambtenaar met de meeste nevenfuncties: ruim veertig, waaronder commissaris bij de Koninklijke Shell. Hij is ‘buitencommissaris’ bij het olieconcern en houdt zich bezig met vraagstukken als ‘wat doet het bedrijf voor de samenleving’? En als de milieuramp in Nigeria ter sprake komt, wat is dan de taak van de ‘buitencommissaris’? „Daar gaan we dus niet over”, zegt Schnabel gedecideerd.

Hier onderschat de SCP-directeur de invloed van de raad van commissarissen. Het had een interessant thema kunnen worden, interessanter dan het verslag van een bezoek aan de Londense opera samen met Shell-topman Jeroen van der Veer en oud-PvdA-leider (en Shell-commissaris) Wim Kok. „Dan leer je elkaar ook weer beter kennen”, motiveert Van der Veer, „dus dat is ook best functioneel.”

Schnabel wordt gedreven door een enorme nieuwsgierigheid en een passie voor het intellectuele debat. Maar hoe groot zijn invloed is, blijft onderbelicht. Het profiel schetst het beeld van een pientere jongen, die – volgens zijn zus Heddy Fraterman – alleen maar Monopoly wilde spelen als hij de bank mocht zijn. „En hij won. Altijd.” Als hij de bank niet had, speelde hij niet mee.

Cees Banning

    • Cees Banning