Schiphol verliest 55 miljoen op derivaten

De winst van de Schiphol Group viel het afgelopen jaar 55 miljoen euro lager uit door een waardedaling van rentederivaten. Dat blijkt uit de gisteren bekendgemaakte jaarcijfers. Schiphol (in overheidshanden) boekte vorig jaar door de verliespost geen jaarwinst van 197 miljoen maar 141 miljoen euro.

Eind vorige maand werd bekend dat Vestia, de grootste woningcorporatie, mogelijk een miljardenverlies lijdt als gevolg van een waardedaling van de derivatenportefeuille.

Derivaten zijn financiële producten die gebruikt worden om risico’s te beperken. Schiphol had vorig jaar twee rentederivaten afgesloten om nu al een rentetarief vast te zetten voor twee leningen, goed voor 545 miljoen euro, die in 2013 en 2014 opnieuw gefinancierd moeten worden. De derivaten zijn in april en mei afgesloten. Sindsdien daalde de rente verder, waardoor de derivaten een negatieve waarde kregen.

Volgens een expert die anoniem wil blijven, lijden veel instellingen verliezen op hun derivaten. „Iedereen die de afgelopen jaren dit soort contracten heeft afgesloten moet opeens van de bank extra bijstorten.”

Economie: pagina 6-7

    • Melle Garschagen