Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Leven

Rick Santorum denkt Nederland te kennen: grootschalige bejaardenmoord

Rick Santorum is aartsconservatief. De meeste conservatieve van alle kandidaten in de Republikeinse voorverkiezingen. Hij gruwt van abortus en van euthanasie. En dus gruwt hij van Nederland. Want in Nederland vermoorden we volgens hem bejaarden dat het een lieve lust is.

Rick Santorum op campagne in Ohio. Misschien dat hij ook daar wel vertelt over het massaal vermoorden van bejaarden in Nederland. Foto AP / Eric Gay

Rick Santorum is aartsconservatief. De meeste conservatieve van alle kandidaten in de Republikeinse voorverkiezing. Hij gruwt van abortus en van euthanasie. En dus gruwt hij van Nederland. Want in Nederland vermoorden we volgens hem bejaarden dat het een lieve lust is.

Dit verkondigt hij tijdens zijn campagne. Het werd een kleine twee weken terug op film vastgelegd. Euthanasie zou in Nederland lang niet altijd vrijwillig plaatsvinden, hield hij zijn geschokte gehoor op 6 februari voor. En Santorum deed er nog even een schep ongefundeerde ‘weetjes’ bij om zijn bewering te staven.

Zo dragen zij die graag iets langer willen leven in Nederland volgens Santorum armbandjes met daarop de tekst “geen euthanasie alstublieft”. En ook zou de helft van alle gevallen van euthanasie in Nederland niet vrijwillig zijn, maar gedwongen. “Dat is tien procent van alle sterfgevallen in Nederland”, slingert Santorum er nog maar eens even een uit de lucht gegrepen percentage tegenaan.

Rick Santorum verkondigt dat in Nederland bejaarden worden vermoord:

Het gevolg van dit 'bejaardendodingsbeleid'? Oude mensen in Nederland kijken wel uit om ooit nog naar een ziekenhuis te gaan, weet de Republikein. Zij zijn niet gek. Ze zoeken hun heil bij ziekte massaal in het buitenland om de dodelijke gif-injecties in eigen land te ontlopen.

Wat een fantasie heeft die man toch. Het zou lachwekkend zijn als Santorum niet nog altijd gewoon volop in de race zou zijn om de Republikeinse kandidaat te worden die het later dit jaar tegen Barack Obama moet gaan opnemen in de race om het presidentschap van het machtigste land ter wereld.

Update zondag 19-02: Op de nieuwscommunity Reddit heeft iemand de beweringen van Santorum aan de waarheid getoetst. De (voor de hand liggende) conclusie: er klopt erg weinig van.