Rebelleren met eenheidsprijzen 7 ½

Bij de menukeuze in Kwiezien heb je een adviseur nodig, merkt Ronald Hoeben.

Sinds vorige week verbindt de Rijnhavenbrug de Rotterdamse Wilhelminapier (locatie van Hotel New York, restaurant Las Palmas en het Fotomuseum) met het almaar leuker wordende Katendrecht. De culinaire ontwikkelingen in de aldus ontsloten Delistraat – die meer weg heeft van een plein – zijn stormachtig: zo is er een bijzonder hip ogende Thai (Deli Bird) en op de hoek knipoogt de naam van een nieuwe zaak, De matroos en het meisje, naar de rosse geschiedenis van Katendrecht.

De kersverse loop- en fietsverbinding, die in de volksmond onmiddellijk de Hoerenloper werd gedoopt, leidt linea recta naar restaurant Kwiezien. Het had de naam van een behaloos, in tuinbroeken gehuld vrouwencollectief uit de jaren zeventig kunnen zijn, maar dat is het gelukkig niet, al wil ook Kwiezien anders zijn. Niet in de aankleding, die is met gladde houten tafels en comfortabele fauteuils onder een laag plafond met schemerlampen braaf. De rebellie schuilt hier in de eenheidsprijs van voor-, hoofd- en nagerechten (8,50 euro) en het schrappen van een vaste serveervolgorde. Dat lijkt simpeler dan het is, want het is onduidelijk hoe groot de porties zijn. Het hoofdgerecht schijnt even groot te zijn als het voorgerecht – maar hoe groot? Als dan ook nog de (arrangements)wijn per heel of half glas geschonken wordt en er ook nog bijgerechten zijn, dan heb je eerder een adviseur dan een ober nodig. Gelukkig staat er al (gratis) tafelwater.

Eerst maar eens een huisaperitief – Portugese bubbels (7 euro) met een appelinjectie, grappig – en een tussengerecht om mee te beginnen: twee XL bitterballen van spruitjes met kerriemayonaise. Lekker, origineel. Dan gerookte sucade met sla en paddenstoelen. Minder opwindend dan de pittige dagsoep met anijspaddenstoelen. Dan de sliptong met een korst van chorizo: perfecte garing, visueel betoverend, maar het chorizokruim is wel heel subtiel toegevoegd. Meer smaak zit aan een ander rolletje, van scholfilet en multapenade.

Intussen loopt het (mooi combinerende) wijnarrangement in een driekwartsmaat met halve en hele glazen van- wege het Bob-scenario. Uit de huisgeklopte mayo bij de frieten (supplement 3 euro) is het zuur abusievelijk weggelaten, de niet bestelde maar toch gekomen grafkoude salade bevat rauwe paprika en een ambachtelijke reconstructie van de ouderwetse Livorno slasaus uit een flesje.

Ik dacht parelhoen besteld te hebben als hoofdgerecht(je), maar als het plakje gestoofde kalfssucade met heerlijke jus komt ben ik net zo gelukkig als mijn disgenote met haar rouleautje van hazenrug, eveneens in een troostrijke (wild)jus. Na de voortreffelijke koffie van het lokale merk Man met bril komt de rekening van 120 euro met lollies van Fisherman’s Friend.

Kwiezien is een aangenaam adres, maar we vertrekken zonder herinnering aan een indrukwekkend gerecht. Heeft misschien toch met de portionering van doen.

KwiezienDelistraat 20-22Rotterdam010-2151440

    • Ronald Hoeben