Politie Senegal schiet met traangas bij aanhoudend verkiezingsonrust

Senegalese jongeren steken wegblokkades in brand uit protest tegen de aankomende verkiezingen. Foto AP / Rebecca Blackwell

Politie in de Senegalese hoofdstad Dakar heeft vandaag met traangas geschoten op demonstranten tijdens onlusten rond de presidentsverkiezingen volgende week. Voor de vierde dag op rij was het onrustig in de stad.

Doordat de spanningen in het West-Afrikaanse land steeds verder oplopen, groeit de vrees dat het tot echt grootschalige confrontaties kan komen als de 85-jarige president van het land, Abdoulaye Wade, volgende week wordt uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen. Vandaag mochten de leden van de veiligheidsdiensten, zo’n 23.000 man, al naar de stembus.

President Wade wil voor een tweede keer worden herkozen

De bejaarde Wade wil ondanks zijn hoge leeftijd graag aan een derde termijn van zeven jaar als president van zijn land beginnen. Maar vooral jongeren in het land zien dat in het geheel niet zitten.

Al ruim een maand zijn er elke paar dagen demonstraties. Die begonnen toen het Hooggerechtshof besloot dat Wade zich officieel kandidaat mocht stellen voor een derde termijn. In 2001 werkte Wade nog mee aan een aanpassing van de grondwet die het presidentschap tot twee ambtsperiodes limiteerde.

Bij de rellen in Senegal zijn tot op heden vier doden gevallen. Dat staat niet in vergelijking met de veel hogere dodenaantallen in omringende landen Ivoorkust, Guinee en Nigeria bij hun meest recente verkiezingen.

Maar toch zijn protesten buitengewoon opvallend. Lange tijd vormde uitgerekend Senegal namelijk het West-Afrikaanse voorbeeld van politieke tolerantie, democratie en stabiliteit.

    • Niels Posthumus