Over de haag

Regels zijn regels...

Kamervoorzitter Gerdi Verbeet kan onverbiddelijk zijn. SP’er Farshad Bashir heeft zijn twee minuten verbruikt met het voorlezen van twee moties over het spoor. Twee andere moties mag hij niet meer indienen. Verbeet: „Tijd is tijd, net als voor de NS. Die regel is u bekend. En anders is dat uw probleem, niet het mijne.”

...behalve voor de PvdA

Dezelfde avond. Lutz Jacobi (PvdA) dient haar moties in bij het natuurakkoord. Ook zij is door haar tijd heen. Jacobi: „Nog een?” Verbeet (zelf ook PvdA’er): „Heel snel.” De SP boos. De VVD schiet deze partij te hulp. Verbeet is dan weer onverbiddelijk: „De voorzitter bepaalt, dank u wel.”

Standje voor Boris

Stemmingen in de Kamer gaan normaal gesproken gepaard met chaos en lawaai. Nog één keer voorzitter Verbeet dan. „Mag het ietsje rustiger?” Maar D66’er Boris van der Ham kon het toch niet laten en kreeg een standje. „Meneer Van der Ham, ik weet van horen zeggen dat u heel geestig bent. Alleen nu even niet.”

Mooie carpoolplek wel

Als SGP’er Elbert Dijkgraaf denkt aan Kapelle, denkt hij aan zuinige Zeeuwen. Aan de daar geboren minister Jan Kees de Jager (Financiën) bijvoorbeeld. Als PVV’er Roland van Vliet aan Kapelle denkt, gaan zijn gedachten uit naar andere zaken, bleek bij een debat over de eurocrisis, dat hij voorzat. Voordat hij iemand anders het woord gaf, wilde hij „eerst even zeggen dat ik vaak in Kapelle ben geweest. Er is daar een carpoolplek en daar heb ik veel mooie momenten beleefd.”

‘Over de haag’ is een rubriek over de achterkant van het politieke bedrijf.