Oost-Europese ambassadeurs tevreden na 'goed' gesprek over meldpunt PVV

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) en tien Midden- en Oost-Europese ambassadeurs hebben vrijdag een „goed” gesprek gevoerd over het meldpunt van de PVV voor klachten over overlast door Oost-Europeanen. Volgens een woordvoerder van de Poolse ambassade was het gesprek met Rosenthal „interessanter dan verwacht”. Hoewel Rosenthal, net als premier Rutte, zijn partijgenoot, geen oordeel uitsprak over de site, legde hij uit dat het meldpunt enkel een initiatief van gedoogpartner PVV is. Hij wees hen erop dat politieke partijen in Nederland vrij zijn om, binnen de grenzen van de wet, dit soort initiatieven te nemen.

Rosenthal had de ambassadeurs van Polen, Bulgarije, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Roemenië, Slovenië, Slowakije en Tsjechië uitgenodigd op zijn departement nadat ze zich in een gezamenlijke verklaring „aan de Nederlandse samenleving en haar politieke leiders” hadden beklaagd over het meldpunt. Ze spraken van een „verwerpelijk initiatief” waarvan afstand diende te worden genomen. Premier Rutte weigerde de website te veroordelen, waarmee de kritiek op hem snel toenam. Donderdag nog vroeg de Fransman Joseph Daul, voorzitter van de christen-democratische Europese Volkspartij (EVP), Rutte „de positie van zijn regering over deze kwestie uit te leggen en voor het Europees Parlement zijn oorverdovende stilte te verklaren”.

De woordvoerder van de ambassade zegt: „Rosenthal heeft onze brief goed gelezen en hij weet dat wij ons zorgen maken. We hebben een goede discussie gevoerd waarbij Rosenthal de positieve bijdrage die arbeidsmigratie levert waardeerde en de negatieve aspecten wil bestrijden. Dat willen wij ook.”

Minister Gerd Leers (Immigratie, CDA) is de enige bewindspersoon die zich inhoudelijk uitliet over de PVV-site. „Ik zou dat initiatief nooit genomen hebben”, zei hij donderdag.

Spektakeldemocratie: pagina 16-17

Succesvol en ... Pools: pagina 18-19