Onkreukbare vrouw van stoute super-PG

The Good WifeSeizoen 26 dvd’s,1.000 minuten€ 36,99

Naast de autistische vrouwelijke politiechef in de Zweeds-Deense dvd-serie The Bridge is Alicia Florrick, de hoofdpersoon van de Amerikaanse serie The Good Wife, een van de origineelste vrouwelijke tv-personages ooit. Een bedrogen echtgenote met een man in het gevang die als herintredende topadvocate weer zelf de kost moet verdienen voor haar kinderen. Wie kan daar aan tippen?

Het tweede seizoen, nu verkrijgbaar op dvd, doet niet onder voor het eerste. Hierin is Alicia’s echtgenoot weer op vrije voeten en gaat hij op voor herverkiezing als officier van justitie, terwijl zij weerstand probeert te bieden aan steeds warmere gevoelens voor haar baas. Volgt een mix van campagneperikelen, huwelijkse trouw, verboden liefde en verraad die de serie doet vonken van begin tot eind.

De serie drijft niet alleen op het spel van Julianna Margulies (bekend geworden als verpleegster Carol Hathaway in de ziekenhuisserie ER) als Alicia. Ook de andere hoofdrollen zijn sterk bezet, met Chris Noth, ‘Mr. Big’ uit Sex and the City, als de ambitieuze echtgenoot, en Josh Charles als senior partner Will Gardner. Hetzelfde geldt voor cruciale bijrollen als die van de biseksuele detective Kalinda Sharma, wier mysterieuze verschijning alleen al is geladen met erotiek.

Kalinda compenseert ook de karakterzwakte van Alicia. Zij is niet alleen good als wife, maar echt een heilig boontje. Dit tot eeuwige irritatie van haar meer uit de pas lopende homoseksuele broer, en gaandeweg ook een beetje van de kijker. Altijd tiptop gekleed, nooit een slip of the tongue of een fatale inschattingsfout. Ook als opvoeder is ze akelig perfect. Zou ze echt zoveel sympathie verliezen als ze haar kinderen – zelf ook al zo braaf – een klein beetje meer naar de verdommenis liet gaan? Behalve voor de erotiek is het personage Kalinda onmisbaar als haar verdorven alter ego.

Op televisie is het derde seizoen van The Good Wife net begonnen. Dat heeft een wat minder prikkelend uitgangspunt. Alicia is weliswaar nog steeds getrouwd met haar overspelige man – gezien de titel van de serie is echtscheiding geen optie – maar leeft nu gescheiden van hem. Ze onderhoudt een geheime relatie op het werk, niet genoeg om haar algehele keurigheid teniet te doen. Op haar advocatenkantoor is ze geen beginner meer die zich nog moet bewijzen, maar gewoon een goed presterende collega. De posities consolideren zich. En de serie krijgt meer weg van een doorsnee rechtbankfeuilleton.

In seizoen 2 is dat nog niet aan de orde. Terwijl campagneleider Eli Gold met lage listen de tegenstanders van haar man tracht uit te schakelen, behandelt Alicia rechtszaken die soms prettig knipogen naar de actualiteit, zoals die van een masseuse die een Nobelprijswinnaar beschuldigt van seksueel misbruik. Naarmate de verkiezingen dichterbij komen, nemen spanning en verrassende intriges toe, waarbij werk en privé zich heerlijk verweven. Met de verkiezingsavond als dramatisch hoogtepunt.

Joke Mat

    • Joke Mat