'Onderbroekterrorist' gaat in hoger beroep

De Nigeriaanse man die donderdag in de Verenigde Staten tot levenslang is veroordeeld omdat hij op Eerste Kerstdag 2009 een bom wilde laten ontploffen op een vlucht van Amsterdam naar Detroit, heeft hoger beroep aangetekend tegen het vonnis. Dat is vrijdag bekendgemaakt door het federale hof in Detroit waar hij was berecht.

Umar Farouk Abdulmutallab (25) had een bom in zijn ondergoed genaaid, maar het explosief van kunststof smeulde in plaats van te ontploffen. Hij werd overmeesterd door medepassagiers, met name de Nederlander Jasper Schuringa, en een steward.

Abdulmutallab, die zijn eigen verdediging deed, heeft gezegd dat hij op een zelfmoordmissie was voor Al-Qaeda. Een advocaat die hem was toegewezen om assistentie te verlenen noemde levenslang een wrede straf, en bovendien in strijd met de grondwet, voor een misdaad die niemand fysiek heeft verwond behalve Abdulmutallab zelf.

Maar Abdulmutallab leek te genieten van het vonnis en zei dat zijn actie gerechtvaardigd werd door de Koran. Hij zei dat islamitische strijders „trots zijn om te doden uit naam van God.”

De rechter veroordeelde Abdulmutallab tot de maximumstraf van vier keer levenslang, plus nog eens vijftig jaar, voor samenzwering om een terreurdaad te verrichten en poging tot gebruik van een massavernietigingswapen. Ze stond er uitdrukkelijk bij stil dat hij geen berouw had getoond.

De mislukte aanslag heeft geleid tot aangescherpte veiligheidsmaatregelen op vliegvelden. Het incident heeft de plaatsing van zogeheten body scanners op luchthavens versneld.

In de Libanese hoofdstad Beiroet werd gisteren een man tot twee jaar cel veroordeeld voor medeplichtigheid aan een complot om in 2006 een van de forenzentunnels naar Manhattan op te blazen. Omdat hij al drie jaar vast heeft gezeten kon hij vrijuit gaan. Libanon heeft geen uitleveringsverdrag met de VS en er is daarom nooit sprake van geweest dat hij uitgeleverd zou worden. (AP, Reuters)