Om kwart over twaalf begon de laag sneeuw te schuiven

Prins Friso raakte vrijdagmiddag zwaar gewond, toen hij tijdens het skiën bij Lech bedolven werd door een lawine. Volgens de burgemeester heeft de prins de lawine vermoedelijk zelf veroorzaakt.

Ludwig Muxel, mayor of the ski resort of Lech in the western province of Vorarlberg, addresses the media in Lech, February 17, 2012. Dutch Prince Johan Friso was in critical but stable condition in an Innsbruck hospital's intensive care unit on Friday after an avalanche buried him while he was skiing off piste in the Austrian alps, police said. REUTERS/Miro Kuzmanovic (AUSTRIA - Tags: POLITICS HEALTH ROYALS) REUTERS

Rond kwart over twaalf vrijdagmiddag begon een laag sneeuw van dertig bij veertig meter te schuiven waaronder prins Johan Friso (43) bedolven zou raken. Samen met ten minste één vriend of begeleider die ongedeerd bleef, was hij in de omgeving van het Oostenrijkse dorpje Lech buiten de pistes gaan skiën. Het gebied was niet afgezet, maar het lawinegevaar was er groot. Op de pistes werd er voor gewaarschuwd: code 4 op een schaal van 1 tot 5. In het gebied rond Lech is de laatste tijd veel sneeuw gevallen, toegangswegen naar het dorp raakten deze week enkele malen onbegaanbaar.

De burgemeester van Lech zei later die avond dat Johan Friso en zijn gezelschap de lawine vermoedelijk zelf hebben veroorzaakt.

Ongeveer een kwartier nadat prins Friso onder de sneeuw was bedolven, waren elf reddingswerkers ter plekke. Omdat de prins een zogenoemde lawinepieper in zijn jas had, kon hij binnen enkele minuten getraceerd worden. Maar toen hij onder de sneeuw vandaan was gehaald, was hij al niet meer bij bewustzijn. Hulpverleners hebben hem gereanimeerd. Per helikopter is hij naar het universitaire Landeskrankenhaus in Innsbruck gevlogen. Hij ligt daar op de intensive care-afdeling.

De Tiroolse lawinewaarschuwingsdienst beschreef de situatie rond Lech eerder als delicaat. Onervaren skiërs was dringend geadviseerd de piste niet te verlaten. Het grootste gevaar kwam volgens de waarschuwingsdienst van door wind verspreide sneeuw. De sneeuwmassa wordt „zeer gevoelig” en lawines ontstaan gemakkelijk. Het gewicht van een enkele skiër kan onder deze omstandigheden al een lawine veroorzaken.

In het ziekenhuis waren koningin Beatrix en zijn vrouw Mabel vrijdagavond bij de prins. Rond zeven uur ’s avonds was het koninklijke vliegtuig KBX vanaf Schiphol vertrokken met prins Willem-Alexander en zijn gezin aan boord. Na een tussenstop bij Brussel is het toestel doorgevlogen naar Sankt Gallen in Zwitserland, waar het rond negen uur landde. In Brussel woont prins Constantijn met zijn gezin. Waarom het toestel niet geland is in Innsbruck, was vrijdagavond nog niet duidelijk. Mogelijk waren de weersomstandigheden er te slecht.

Koningin Beatrix was bijna een week eerder, zaterdag 11 februari, aangekomen in Lech met enkele familieleden. Prins Willem-Alexander en prins Constantijn zouden morgen met hun gezinnen arriveren zodat de familie compleet zou zijn voor de jaarlijkse fotosessie die maandag zou worden gehouden.

Premier Rutte heeft vrijdagavond na het ongeval contact gehad met koningin Beatrix en haar laten weten dat „heel Nederland” meeleeft. Het ongeluk van de prins was wereldnieuws. Er werd melding van gemaakt door Europese, Russische, Argentijnse en Chinese media.

Formeel bekleedt Johan Friso geen belangrijke positie meer binnen de koninklijke familie. De tweede zoon van koningin Beatrix verloor zijn aanspraak op de troon in 2003 toen het kabinet besloot geen toestemmingswet in te dienen voor zijn huwelijk met Mabel Wisse Smit. Aanleiding daarvoor waren haar vroegere contacten met crimineel Klaas Bruinsma.

Leden van het kabinet die zaterdag de start van carnaval zouden meevieren in Maastricht hebben dat afgezegd. De ministers Melanie Schultz van Haegen en Gerd Leers en staatssecretaris Frans Weekers vinden het ongepast om een feestelijke bijeenkomst bij te wonen nu prins Friso in levensgevaar verkeert.