Monsterlijke beleggingen uit Brabant

Wie draait daar aan de knoppen? We kunnen allemaal wel sikkeneurig op die Grieken gaan wachten, maar dat is ook zo weinig constructief. Dus toog schatkistbaas Jan Kees de Jager deze week naar burgervader Onno Hoes in Maastricht om daar samen twintig jaar euro te vieren. Met een speciale euromunt. In het midden ’s Rijksmuntmeester. Foto: JP Geusens

Centaurus Investments uit Willemstad krijgt een last onder dwangsom opgelegd door de waakhonden van de AFM. Centaurus uit Willemstad, dat klinkt als een hedgefonds uit Curaçao. Niets is minder waar. Het gaat hier om een half mens, half paard uit een Brabants vestingplaatsje, gespecialiseerd in beleggingen in Duits vastgoed.

Daar tikt de teller door. Omdat Centaurus niet meer de rente betaalt op obligaties die zij aan de man bracht én omdat de vermogensbeheerder onvoldoende openheid van zaken geeft, moet het fonds voor elke dag dat het in gebreke blijft 4.000 euro aan de AFM betalen. Die boete is opgelegd op basis van de Wet oneerlijke handelspraktijken.

Voor de toezichthouders blijkt Centaurus één groot raadsel. Wie is daar nu de aandeelhouder, wie bezit het vastgoed, wat hebben ze in Willemstad in kas? Het is allemaal onbekend en ondanks herhaaldelijke verzoeken, geven ze niet thuis. Misschien ook wel begrijpelijk, het gaat hier om een vermogensbeheerder die van vrije tijd houdt. Het kantoor is alleen telefonisch bereikbaar op maandag, dinsdag en donderdag van half tien tot vier uur. Wegens de feestdagen was de vestiging gesloten tot 9 januari. En op de site wordt iedereen nog een gelukkig en gezond 2012 gewenst.

Volgens de laatst beschikbare data is Hans Peter Sciarone via zijn holding eigenaar van het Centaurus-imperium. Dat bestiert hij vanuit een naburig dorp. Het is de vraag of zijn klanten blind moeten blijven inleggen. De eigenaar van Centaurus Investments is gevestigd aan de ... Sluisweg.

Jeroen Wester

    • Jeroen Wester