Mode voor stedelijke overlevers

Wie de übercoole Amsterdamse kledingwinkel Precinct 5 weet te vinden, wacht een warm welkom.

Wat

Precinct 5 in Amsterdam, een winkel die ruim twee jaar bestaat en nauw samenwerkt met Nike. Zo heeft het met het sportmerk de actie ‘allen voor één’ bedacht: 111 innovators (trendmakers) zijn uitgekozen om in het nieuwe uitshirt van het Nederlands Elftal te poseren. Nike wil dat namelijk boven de gewone oranjegekte uittillen, en er een gewild mode-item van maken. Het helpt vast ook dat het niet oranje, maar zwart is.

Wat hebben ze

Dat shirt hangt er nog niet. Wel veel mode in een stijl die Melvin Wix, een van de eigenaren (en tevens deejay), omschrijft als urban survival: kleren van skatemerk Stüssy, de modecollecties van Nike, de lijn van Jeremy Scott voor Adidas, Neighborhood, een Amerikaans westernmerk (blouson met wildwesttaferelen en de skyline van New York, van 350 voor 175 euro). En smaakvolle, zeldzame en/of bijzondere sneakers van de grote merken.

Een aanzienlijk deel van de winkel is ingeruimd voor het Deense merk Norse Projects, dat precies het soort doodgewone, maar goede kleren brengt dat vaak zo moeilijk te vinden is: gemêleerde T-shirts en sweatshirts (60 en 140 euro), fel gekleurde chino’s (109 euro), een klassiek legeroverhemd (115 euro), ouderwetse gele en oranje rubberjassen (een samenwerking met Elka, 200 euro).

Er staat een aangeklede vrouwelijke etalagepop in de winkel, maar de meeste kleren zijn mannenkleren. Maar, zegt de Amerikaanse verkoper in het Engels, „als je het past, pas je het. We proberen een unisekswinkel te zijn.”

Hoe ziet het eruit

Precinct 5 zit pal naast de Kalvertoren. Je kunt via een afgelegen gang in het winkelcentrum naar binnen, maar ook vanaf het Singel. Let op: de winkel ligt niet aan de straat, maar op twee hoog. De inrichting is stoer en industrieel : betonnen vloeren, grove metalen rekken, pashokjes op wielen. Americana aan de muur. Op een glazen wand staat de tekst: „A cop with a war on his hands. The enemy: an army of street killers.” In het pand zat vroeger een politiebureau, vandaar.

Hoe word je geholpen

Er staat een aardig meisje in de winkel, maar de ster is eerdergenoemde Amerikaanse verkoper, Yven genaamd. In de tijd dat ik in de winkel doorbreng, hoor ik hem gepassioneerde verhandelingen houden over sneakers, over de slechte pasvorm van de modelijnen van rappers („Kanye is tenminste nog in Europa geweest”) en over zijn favoriete jas. Die laatste, gericht aan twee jonge meisjes, onderbreekt hij als ik langsloop. Hij leunt voorover, kijkt me nadrukkelijk aan en zegt: „Als je nog iets wilt vragen, laat het me dan alsjeblieft weten.”

Voor wie

Precinct 5 is übercool. Maar je voelt je er enorm welkom.

    • Milou van Rossum