Lijk 'kasteelmoord' België nu gevonden

In België heette de verdwijning van makelaar Stijn Saelens (34), eind januari, meteen ‘de kasteelmoord’. Er waren alleen bloedsporen en een kogelhuls gevonden in het kasteel in West-Vlaanderen, waar hij woonde met zijn vrouw en kinderen. Maar er was wel meteen een hoofdverdachte: Saelens’ schoonvader die niet zou hebben gewild dat Saelens met zijn gezin naar Australië verhuisde om een nieuw leven te beginnen op een ecologische boerderij.

Vrijdagmiddag werd zijn lichaam gevonden in een bos dat al dagenlang werd onderzocht, omdat de politie aanwijzingen had dat Saelens daar te vinden zou zijn. In de cel zaten toen al voor de tweede keer Saelens’ schoonvader, Saelens’ zwager en een man die tussenpersoon zou zijn geweest voor de huurmoord – eerder waren ook Tsjetsjenen vastgehouden die de opdracht zouden hebben uitgevoerd.

Het is een zaak die de Belgische media al weken bezighoudt: er zijn onthullingen over verwarde en dreigende e-mails die Saelens kort geleden zou hebben geschreven. Hij zou geldproblemen hebben gehad. Hij zou beschuldigd zijn geweest van incest.

Verslaggevers gingen ook de straat op in de gemeente Ruiselede, waar Saelens’ schoonvader huisarts is. Hij wordt nu officieel beschuldigd van de moord. Bijna snikkend zeiden voorbijgangers dat ze het niet konden geloven: hún dokter, die zo lief en betrokken was, zou geen mens kwaad doen.

De schoonvader heeft een van de bekendste advocaten van Vlaanderen, Jef Vermassen. Deze zei deze week dat zijn cliënt volhield dat hij onschuldig was en graag aan de leugendetector wilde.