In beeld

Libië herdenkt begin opstand

Deze week een jaar geleden kwamen de inwoners van Benghazi in opstand tegen het regime van Moammar Gaddafi. Toen de Libische leider hen als ratten dreigde uit te roeien, besloot de NAVO in te grijpen en de opstandelingen tegen Gaddafi te steunen. De strijd tussen Gaddafi's leger en de rebellen zou maanden duren, totdat hoofdstad Tripoli in augustus vorig jaar viel en Gaddafi een aantal weken later werd gevonden en gedood. Sindsdien regeert in Libië een nieuw regime, dat rekening moet houden met de verschillende milities en stammen die hielpen bij het omverwerpen van Gaddafi. De conflicten en problemen in Libië zijn nog talrijk, maar de blijdschap over het verdwijnen van Gaddafi is bij vrijwel iedereen groot. Deze week werd het begin van de opstand gevierd.
Libiërs vieren feest in Benghazi, de oostelijke stad waar de opstand tegen Gaddafi vorig jaar begon.
Reuters / Esam Al-Fetori
Ook de inwoners van Tripoli, de hoofdstad van Libië die tot in augustus in handen bleef van Gaddafi, gingen gisteren de straat op om het begin van de opstand te herdenken.
AFP / Mahmud Turkia
Duizenden Libiërs op straat in Tripoli.
AFP / Mahmud Turkia
Inwoners van Benghazi dragen een grote vlag van het Koninkrijk Libië met zich mee. De vlag werd een symbool van de opstand tegen Gaddafi, die in 1969 aan de macht kwam door de toenmalige vorst af te zetten.
Reuters / Esam Al-Fetori
Een vrouw houdt een ballon en een vlag vast bij een herdenking van de opstand in Tripoli.
Reuters / Anis Mili
Feestvierende Libiërs rijden met een auto door de straten van Benghazi.
Reuters / Esam Al-Fetori
Een Libische soldaat maakt het vredesgebaar bij een checkpoint in Tripoli.
Reuters / Anis Mili
Inwoners van Tripoli rijden feestend door over straat met Libische vlaggen.
Reuters / Ismail Zitouny