Lek bij de antibroeikaslobby

Nederland, Amsterdam, 24 november 2010, Rookgassen uitstoot co2 luchtvervuiling milieu milieuvervuiling energiecentrale zuidas environment energy emissie stroom energie uitstoot verbruik energieverbruik kantoren stroomvoorziening Foto; Peter Hilz Peter Hilz

En weer een Climategate-affaire, maar nu een aan de andere kant: bij de tegenstanders van alle drukte over broeikaseffect en klimaatverandering. Sceptici. Deniers. Hoe je ze noemen wilt.

Afgelopen week plaatsten onbekenden een negental interne stukken van het Amerikaanse Heartland Institute op internet, samen zo’n 100 pagina’s.

Daaruit bleek niet alleen dat een aantal spraakmakende klimaatsceptici door het instituut betaald worden, maar ook dat er een uitgewerkt, geheim plan was om lesmateriaal voor middelbare scholen aan te bieden waarin het onderwerp ‘klimaatverandering’ als controversieel en discutabel werd voorgesteld. Een consultant van het ministerie van energie zou het lesmateriaal voor 100.000 dollar opstellen.

Het Heartland Institute is volgens eigen opgave een rechts-conservatieve denktank met liefde voor de vrije markt en afkeer van overheidsbemoeienis. Het is onder meer bekend geworden van zijn strijd tegen belastingheffing en het anti-rookbeleid. De laatste jaren voert het Heartland Institute (en instellingen die het openlijk steunt) campagne tegen het VN-klimaatpanel IPCC. Het onverhulde doel is twijfel te zaaien aan zaken die als wetenschappelijke feiten gepresenteerd worden. Dat is al lang bekend. In het boek Merchants of doubt van Oreskes en Conway (2010) wordt de tactiek beschreven. In Nature van 28 juli 2011 kreeg de anti-broeikas-strategie van het instituut ook veel aandacht.

Het HI heeft de diefstal van zijn documenten door ‘left wing groups’ bevestigd, maar ontkent de echtheid van het document waarin het lesmateriaal besproken wordt. Datzelfde document noteert dat bekende klimaatsceptici als Fred Singer en Craig Idso maandelijks toelagen van duizenden dollars ontvangen voor hun anti-broeikas-inspanningen. Singer (87) is berucht als de man die met valse informatie het vertrouwen in de antirookcampagnes ondermijnde.

Hoe schandalig een en ander is valt dus nog te bezien. De gelekte documenten geven een overzicht van de geldschieters van het HI, maar afgezien van de steun van een geheimzinnige Anonymous Donor gaat het merendeels om bescheiden bedragen. Bekende bedrijven die op de lijst voorkomen zijn Bayer, Pepsi, GlaxoSmithKline, Pfizer, sigarettenfabrikant Reynolds en mediabedrijf Time Warner. Microsoft staat voor 10.000 dollar genoteerd, maar laat weten dat voor dat bedrag geen geld is geleverd, maar goederen.

De New York Times vestigt de aandacht op het ontbreken van de kolen- en olielobby. De krant zwijgt over het nu bekend geworden voornemen van het HI om milieuredacteur Andrew Revkin in te palmen, omdat hij de pest heeft aan enkele klimaatwetenschappers.

Karel Knip

    • Karel Knip