Koeien melken in de sneeuw

Fotograaf Kadir van Lohuizen (1963) reist over de Pan-American Highway van Vuurland naar Alaska. Hij bezoekt de vele migranten langs de route. Deel 19 van een tweewekelijkse rubriek: Mexicaanse arbeiders op een biologische boerderij in de VS.

Mountain Meadow Dairy is owned by Robert and Lesli Schmid and is an organic dairy farm. They have about 500 cows and they have eight workers all from Mexico Kadir van Lohuizen / NOOR

Het is niet zo koud als het in Nederland was, maar toch ligt er behoorlijk veel sneeuw in Trout Lake, een klein gehucht in Washington State, vlakbij de Amerikaanse grens met Canada.

In het sneeuwlandschap ligt de biologische veeboerderij Mountain Meadow Dairy. Op de boerderij met 500 melkkoeien werken behalve Robert en Lesli, de eigenaren, ook acht arbeiders van Mexicaanse komaf.

Een van hen, Christian Serratos, kwam in 2001 naar de Verenigde Staten. Een vriend van hem werkte al op de boerderij in Trout Lake en raadde hem aan te komen.

Na een paar jaar sparen ging Christian terug naar Mexico om zijn vrouw Brenda op te halen. Nu hebben ze twee kinderen, allebei geboren in de Verenigde Staten en daarmee Amerikaanse staatsburgers.

Met twee andere collega’s delen Christian en zijn gezin een huisje op het land van de boerderij. Ze hebben het gekregen van de boer, ze hoeven geen huur te betalen en daar zijn ze blij mee. Christian verdient 11 dollar per uur, net boven het minimumloon.

Als ik Brenda en Christian vraag wat hun toekomstdroom is, blijft het even stil: „Eigenlijk zouden we over een tijdje wel terug willen naar Mexico. Maar ja, de kinderen gaan naar school hier. Of zelf een boerderij beginnen, maar zonder papieren is dat onmogelijk.”

Christian hijst zich in zijn overall, het is tijd om de koeien te melken.

Reis mee via de app voor de iPad of via www.viapanam.org

    • Kadir van Loohuizen