Hogere huur Rotterdam 'niet zuiver'

Culturele instellingen in Rotterdam vinden het onterecht dat het stadsbestuur een huurverhoging voor hun gebouwen wil doorvoeren, terwijl de stad al veel bezuinigt op cultuur.

De verhoging wordt als totale som afgetrokken van de cultuurbegroting. In het vorig jaar vastgestelde cultuurplan staat dat bovenop de geplande bezuiniging van 14 miljoen euro rekening wordt gehouden met een bedrag van 2,3 miljoen euro voor de huurverhoging.

Directeur Anton Vliegenthart van concertgebouw de Doelen vindt het „niet juist” dat de huurverhoging van het cultuurbudget wordt afgehaald. „Omdat de gemeente onze huurcontracten niet kan openbreken, wordt het geld nu bovenlangs opgehaald. Ik vraag mij af of dat wel helemaal zuiver is.” Bovendien klopt het bedrag van 2,3 miljoen euro niet, zegt Vliegenthart. „Alles lijkt erop te wijzen dat die 2,3 miljoen uiteindelijk veel lager zal uitvallen. Onder meer de onderhoudskosten zijn te ruim ingeschat.”

De huidige huurprijzen zijn vijf jaar geleden berekend op basis van onderhoudsplannen. Voor sommige kunstgebouwen zijn de onderhoudskosten hoger uitgevallen; mede daarom wil de gemeente nu de huren corrigeren. „De gemeente heeft zelf fouten gemaakt met haar berekeningen, het zou dus redelijk zijn als dat verschil ook door de gemeente wordt bijgepast”, vindt Frans van Hamburg, zakelijk directeur van het Maritiem Museum.

Patty Wageman, zakelijk leider van Museum Boijmans Van Beuningen, maakt zich grote zorgen over het culturele klimaat in de stad. „Door deze bezuinigingen zullen er kunstinstellingen omvallen. En Boijmans dreigt hierdoor terug te vallen op enkel het beheren van cultureel erfgoed. Daarmee haal je iedere betekenis weg die kunst voor een stad heeft.”