Hij: 'Ik wil een man met inkomen'

Tijs Breuer (40) en Joan Martinez Serra (40) zijn ruim een jaar samen. Tijs is teammanager bij een ingenieursbureau en verhuurt etages, Joan is freelance SAP-consultant. Ze leerden elkaar kennen toen Joan een etage huurde bij Tijs.

Tijs en Joan gefotografeerd door David Galjaard in hun huis in Den Haag voor de rubriek "Het Huishoudboekje" - Economie pagina zaterdag editie NRC Handelsblad

Tijs: „Ik wilde altijd al etages verhuren. Kleinschalig, zodat ik het met een baan kan combineren.”

Joan: „Tijs heeft graag mensen om zich heen.”

Tijs: „Het is belangrijk dat ik er geld aan verdien, want de verbouwing kostte een ton. Een rib uit mijn lijf. Gaat nog jaren duren voor ik dat heb afgelost. Joan was een van mijn eerste gasten.”

Joan: „Vorig jaar moest ik voor een opdracht in Nederland zijn. Ik huurde een etage bij Tijs.”

Tijs: „Al snel zaten we elke avond samen op mijn bank.”

Joan: „Nu woon ik bij Tijs, maar ik heb ook een appartement in Barcelona. En doordeweeks woon ik in Duitsland, voor een project. In Nederland lukte het me niet om opdrachten te krijgen.”

Tijs: „Hij heeft maanden tevergeefs gezocht. In Duitsland was het binnen twee weken raak.”

Joan: „Op basis van mijn cv werd ik steeds gebeld – dat had Tijs voor me vertaald –, maar door mijn gebrekkige Nederlands haakte iedereen af.”

Tijs: „In het bedrijfsleven zou ik meer verdienen, maar ik wil zinvol werk doen.”

Joan: „Toch is geld voor Tijs belangrijker dan voor mij.”

Tijs: „Is dat zo?”

Joan: „Jij maakt meer kosten.”

Tijs: „Maar jij maakt je meer zorgen over geld.”

Joan: „Dat komt omdat ik freelancer ben. Aan de onzekerheid ben ik gewend, maar mijn hypotheek moet wel betaald worden. Bovendien moet ik up to date blijven: de software verandert elk jaar. Dus moet ik jaarlijks een cursus volgen om bij te blijven. Dat kost me steeds 3.000 euro. Ik zou niet alleen maar de good wife willen zijn, niet zolang we niet in Zuid-Spanje wonen, haha. Ik wil graag een eigen inkomen hebben.”

Tijs: „Dat moet ook, want ik wil een partner met een inkomen.”

Joan: „Dat wist ik niet!”

Tijs: „Het moet gewoon evenwichtig zijn. Niet dat de één continu voor de ander betaalt.”