Hij: 'Cecilia poetst op de Spaanse manier'

Tijs: „We willen graag eenvoudiger gaan leven. Daarom hebben we de auto weggedaan – die kostte me jaarlijks alleen al 2.000 euro aan onderhoudskosten – en zijn we meer thuis. ”

Joan: „Less is more.”

Tijs: „Als mijn dochter in het weekend komt, wil ze gewoon thee drinken met ons. Niet allerlei culturele activiteiten ondernemen. Sinds ik Joan ken, geef ik veel minder geld uit in restaurants.”

Joan: „Maar er gaat wel veel geld op aan boodschappen. Zo’n 100 euro per week.”

Tijs: „Minstens, ik denk eerder 500 euro per maand. We eten graag biologisch.”

Joan: „En jij geeft veel geld uit aan goede doelen. Dat doe ik helemaal niet.”

Tijs: „Ja, ik geef aan Natuurmonumenten.”

Joan: „En aan Milieudefensie, Greenpeace, het COC, Gays in Africa en nog veel meer. ”

Tijs: „Het is een cultuurverschil. Nederlanders geven veel aan goede doelen. Spanjaarden geven hun geld liever uit aan de loterij.”

Joan: „Hoewel ik me thuis voel in Nederland, vind ik het prettig dat onze schoonmaakster uit Zuid-Amerika komt. Zij maakt schoon zoals ik dat gewend ben – op de Spaanse manier.”

Tijs: „Cecilia komt twee keer per week drie uurtjes werken, zowel op de etage waar wij leven als op de etages die ik verhuur. Dat kost me 300 euro per maand, maar ik vind het zonde om mijn weekend aan schoonmaken te besteden. Vrouwen hebben er ook een ander oog voor. Of laat ik het zo zeggen: ik heb er een slecht oog voor.”

Joan: „Ik denk ook al snel dat het schoon is.”

Tijs: „Cecilia klaagt nooit. Wij maken een lijst en ze doet het.”

Joan: „Dat is ook de Spaanse manier.”

Anne Dohmen

    • Anne Dohmen