Grieks parlement stemt in met nieuwe bezuinigingen

Een demonstrant in Athene tijdens een anti-bezuinigingsprotest vandaag. Foto Reuters / Yiorgos Karahalis

Het Griekse parlement heeft vandaag ingestemd met een nieuw pakket bezuinigingsmaatregelen. De Europese Unie en IMF hadden deze maatregelen als eis gesteld in ruil voor hun nieuwe tranche financiële noodhulp.

De kans is nu veel groter dat Griekenland de 130 miljard euro extra steun krijgt volgende week. Het land heeft dat geld nodig om een faillissement op 20 maart af te weren. Die dag moet er een grote afbetaling van de staatsschuld plaatsvinden.

Maar zeker is de redding van Griekenland nog altijd niet. Er blijven twijfels bestaan of Griekenland al de voorgestelde bezuinigingen ook waar kan maken. Volgens persbureau Reuters schatten inspecteurs van de EU de kans op een goede afloop met betrekking tot het tweede pakket noodhulp op zo’n vijftig procent.

De Griekse regering is echter voorzichtig optimistisch. Minister van Openbare Orde, Christos Papoutsis, zei vandaag:

“De Grieken hebben alles gedaan wat zij konden, en wij zijn vastbesloten ons aan onze afspraken te houden.”

    • Niels Posthumus