‘Geen vertrouwen agenten in oprichters nationale politie’

Binnen de politie ebt het vertrouwen weg in de korpsleiding die bezig is de Nederlandse politie opnieuw in te richten. Bronnen in en rond de politietop maken zich “ernstig zorgen” over de strategie die deze ‘kwartiermakers’ onder leiding van oud-AIVD-chef Gerard Bouman hanteren, schrijft NRC Handelsblad vandaag.

Wisseling van de wacht van bereden politie die vanwege de ontruiming van een kraakpand in de Spuistraat in Amsterdam zijn ingezet. Foto NRC / Maurice Boyer

Binnen de politie ebt het vertrouwen weg in de korpsleiding die bezig is de Nederlandse politie opnieuw in te richten. Bronnen in en rond de politietop maken zich “ernstig zorgen” over de strategie die deze ‘kwartiermakers’ onder leiding van oud-AIVD-chef Gerard Bouman hanteren, schrijft NRC Handelsblad vandaag.

De leiding is te veel bezig met een technocratische verandering, in plaats van de fundamentele vraag waar het politievak nu écht over gaat, zeggen mensen die op hoog niveau betrokken zijn bij de herinrichting. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft vorig jaar vier nationale en elf regionale kwartiermakers aangesteld, die de omvorming van het politiebestel voorbereiden.

Agenten voelen zich niet gehoord en zijn onzeker over baan

Die korpsleiding geeft weinig ruimte voor tegengeluid en “is niet geïnteresseerd in deskundigheid van anderen”, zegt een betrokkene. Politiemensen zelf voelen zich weinig geïnformeerd en verkeren in onzekerheid over hun nieuwe baan. “Terwijl juist nu de kwaliteit van politiewerk ertoe doet, met deze economische situatie en de onrust in de maatschappij”, aldus een betrokkene.

Vanaf 1 juli moet de nationale politie van start gaan, als na de Tweede Kamer ook de Eerste Kamer het ontwerpplan heeft goedgekeurd. Omdat tot dan niemand binnen de politie zeker is van zijn baan, willen politieambtenaren alleen anoniem reageren. Naast Gerard Bouman zitten politiecommissarissen Jannine van den Berg, Ruud Bik en Leon Kuijs in de nationale leiding.

Opstelten: vorming nationale politie kan onzekerheid geven

Minister Opstelten zegt in een reactie dat hij groot vertrouwen heeft in de kwartiermakers. Wel beseft hij dat “de vorming van de nationale politie druk legt op iedereen binnen de Nederlandse politie”, en “dat zo’n omvangrijke operatie ook onzekerheid kan meebrengen voor politiemensen”. De kwartiermakers werken “in goed overleg” met hem, zegt Opstelten, en “de plaats van de politie in de samenleving blijft een belangrijk thema bij de ontwikkeling van de nationale politie”. Tegelijk met deze spanningen lopen cao-onderhandelingen. Gisteravond werd bekend dat Opstelten en de vakbonden hun overleg daarover hervatten.