Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

‘Geen schedelbasisfractuur Friso, reanimatie duurde vrij lang’

Prins Friso heeft geen schedelbasisfractuur en geen verwondingen aan de rest van zijn lichaam. De reanimatie gisteren heeft “vrij lang” geduurd. De komende dagen zal hij nog in slaap worden gehouden. Dit alles zegt zijn behandelend arts Claudius Thomé vandaag in NRC Handelsblad.

Prins Johan Friso met zijn vrouw Mabel en twee dochtertjes tijdens de koninklijke skivakantie in Lech vorig jaar. Foto Reuters / Miro Kuzmanovic

Prins Friso heeft geen schedelbasisfractuur en geen verwondingen aan de rest van zijn lichaam. De reanimatie gisteren heeft “vrij lang” geduurd. De komende dagen zal hij nog in slaap worden gehouden. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag op gezag van zijn behandelend arts Claudius Thomé.

Onze verslaggeefster Jannetje Koelewijn was gisteren toevallig met haar man in Innsbrück op het moment dat Friso bedolven raakte onder een sneeuwlawine. Haar man is neurochirurg en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en was in Innsbrück om een cursus te geven aan jonge neurochirurgen uit Europa. Samen reisden ze naar de universiteitskliniek in Inssbrück, waar behandelend arts Thomé Koelewijn informatie gaf over de gezondheidstoestand van de prins. Koelewijn schrijft daarover vandaag in NRC:

“We gaan meteen naar het ziekenhuis, en daar horen we dat de hoogleraar neurochirurgie van de Universitätskliniken, Claudius Thomé, net naar de Traumatologisch Intensivstation in Haus 8 is geroepen. Zou het kloppen wat de Oostenrijkse media gemeld hebben: dat Johan Friso een schedelbasisfractuur heeft? Om kwart over zes is Claudius Thomé weer terug. Hij brengt verslag uit aan mijn man en ik luister mee. Ik heb Thomé verteld dat ik journalist ben en dat ik verslag zal uitbrengen in de krant waarvoor ik werk.”

‘Vrij lange reanimatie, lichaamstemperatuur Friso redelijk gunstig’

Thomé vertelde dat Friso geen schedelbasisfractuur aan het ongeval heeft overgehouden en dat de prins ook geen verwondingen heeft aan de rest van zijn lichaam. Het enige serieuze probleem zou de asfyxie zijn, de ademnood waarin Friso gedurende twintig minuten heeft verkeerd. De reanimatie heeft volgens Thomé “vrij lang” geduurd. De arts wilde niet zeggen hoe lang precies. De temperatuur van Friso was 32 graden toen hij onder de sneeuw vandaan werd gehaald. Dat is volgens Thomé “redelijk gunstig”, want bij een lage temperatuur kan het lichaam met minder zuurstof toe.

Friso wordt volgens Thomé de komende dagen, nog steeds bij een lage temperatuur, in slaap gehouden, schrijft Koelewijn in NRC:

“De vraag is hoe zijn brein zich zal houden. Als het lichaam te weinig zuurstof krijgt, zetten de vaten uit om nog zoveel mogelijk zuurstof naar de organen te brengen. Maar de vaatwanden gaan wel lekken en daardoor zwellen de weefsels. In het brein is dat gevaarlijk, want de zwelling kan nergens heen: de schedel zit eromheen. Dus loopt de druk op, en dat kan dodelijk zijn. Op de ct-scan die ’s middags gemaakt is, hoor ik, zijn geen bijzonderheden te zien. Vandaag zal een mri-scan worden gemaakt.”

Het duurt volgens Thomé nog zeker 24 uur voordat de artsen kunnen zien of het ongeval schade aan het brein van Friso heeft veroorzaakt. Bij patiënten die onder de sneeuw hebben gelegen is nooit met zekerheid te zeggen hoe lang ze zonder zuurstof zijn geweest. Als zijn brein na vierentwintig uur niet is gaan zwellen, is dat een goed teken.

De Rijksvoorlichtingsdienst gaf vannacht geen nieuwe informatie vrij over de toestand van de prins. Officieel is de situatie van Friso nog altijd stabiel, maar hij is niet buiten levensgevaar.

Lees de volledige reportage van Jannetje Koelewijn vandaag in NRC Weekend of in onze digitale editie.