Fransman (100) fietst uurrecord

French cyclist Robert Marchand (C) poses on February 17, 2012 with his coaches Magali Humbert (L) and Robert Mistler (R) in Aigle, Switzerland, after setting a new hour cycle record -- at the age of 100. The centenarian rode 24.25 km (15.1 miles) in 60 minutes watched by crowds of cheering supporters at the International Cycling Union (UCI) velodrome in Aigle. Marchand, who marked a century in November 2011, enjoyed cycling as a teenager but only returned to the sport at the age of 78. AFP PHOTO / SEBASTIEN FEVAL AFP

Drie maanden nadat de Fransman Robert Marchand zijn honderdste verjaardag vierde, heeft hij zichzelf de recordboeken van de internationale wielerunie UCI in gefietst. Marchand geldt sinds gisteren als de houder van het uurrecord in een speciaal voor hem gecreëerde categorie: die van rennersouder dan 100 jaar. De hoogbejaarde wielrenner legde op de indoorbaan van de UCI in het Zwitserse plaatsje Aigle in een uur tijd 24 kilometer en 251 meter af.

„Ik had sneller kunnen gaan, maar dat wilde ik niet”, zei Marchand na afloop van zijn recordrace. De Fransman reed met een vaste tred over de wielerbaan en was tegen het einde nauwelijks buiten adem. „Ik had wel een kilometer meer kunnen fietsen”, stelde hij ook.

Marchand had zich een week voorbereid in Aigle – en vooraf toestemming gekregen van zijn cardioloog. „Ik ben geen kampioen, ik wilde gewoon iets doen ter gelegenheid van mijn honderdste verjaardag”, zei hij. De UCI had bekend gemaakt dat het record erkend zou worden, waardoor Marchand na afloop een dopingcontrole moest ondergaan.

Marchand is lid van een fietsclub in de Ardèche, een departement in het zuiden van Frankrijk. De voorzitter van de club, Gerard Mistler, onthulde gisteren in Aigle het geheim van Marchand. „Hij heeft nooit gerookt en drinkt slechts af en toe alcohol, maar nooit teveel.” Marchand zelf gaf overigens aan dat hij een glas champagne ging drinken op zijn record: „Slechts een klein beetje, ik hou niet echt van champagne.”

Verschillende artsen hadden Marchand onderzocht voordat hij in het velodrome op zijn baanfiets stapte. Tijdens de recordpoging stonden de artsen langs de wielerbaan om in geval van nood direct in te kunnen grijpen.

Volgens de oud-voorzitter van de Franse vereniging voor cardiologie, Jacques Beaune, is Marchand nog zo fit door zijn „goede genen en een gezonde levenswijze”. „Hij is nog nooit ziek geweest”, zei Beaune.

Het fietsen op de baan vond Marchand, die een aantal jaar in Venezuela woonde en ook houthakker was in Canada, het moeilijkste van zijn recordpoging. Dat had hij sinds 1937 niet meer gedaan. (AFP, AP)